MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, akciğer kanserinden yaşamını yitiren 73 yaşındaki Alman vatandaşı Bernd Wickbold'un vasiyeti üzerine 2 bin kitabı, ilçede yerleşik yaşayan yabancılara ait derneğe bağışlandı. Dernek üyeleri önceden başlattığı kampanya kapsamında da toplanan kitapların ilk, ortaokul ile liselerin kütüphanelerine dağıtılacağı öğrenildi.
Marmaris'in Orhaniye Mahallesi'nde 15 yıldır yerleşik olarak yaşayan Alman vatandaşı Bernd Wickbold, iki ay önce akciğer kanserine yakalandı. Eşinden ayrı olan ve yalnız yaşayan 3 çocuk babası Wickbold, Marmaris Müftülüğü'ne başvurup, Hristiyan olan dinini değiştirmek istediğini bildirdi. Wickbold, geçen 25 Şubat'ta düzenlenen ihtida töreniyle Kelime-i Şehadet getirip, Müslüman oldu. İsmini de Salih olarak değiştiren Wickbold, notere gidip, yazdırdığı vasiyetinde de öldüğünde Müslüman olarak, Beldibi Mezarlığı'na defnedilmek istediği not ettirdi. Geçen 16 Nisan'da Eski Cami'de düzenlenen törenle Wickbold, son yolculuğuna uğurlandırdı.
Ölümünün ardından ailesi Türkiye aşığı Alman vatandaşı Wickbold'un "Kitaplarımı ihtiyacı olan yerlere bağışlayın" vasiyetine de yerine getirdi. Ölen Alman'ın yakın arkadaşı olan Diş Hekimi Hatice İlkhan ile temasa geçen ailesi, Wickbold'un Marmaris'teki evinin kütüphanesinde bulunan Almanca, İngilizce, Türkçe ve Fransızca dillerindeki 2 bin kitabını bağışlamasını istedi. İlkan da ilçede yerleşik yaşayan yabancılara ait derneğe kitapları bağışladı. Dernek üyelerinin bu yılın başında 'Kitabını Kap Gel' sloganıyla başlattığı okuma kampanyası kapsamında toplanan kitapların ilk, ortaokul ile liselerin kütüphanelerine dağıtılacağı öğrenildi.
Marmaris'te 9 yıl önce sahibi oldukları diş kliniğinde tanıştıkları Bernd ile bir aile gibi olduklarını belirten İlkhan, "Kendisi bisiklet tutkunu olarak bilinirdi. Akciğer kanseri olmuştu. Son zamanlarında Müslüman olması bizi çok mutlu etti. Kitap okumayı çok severdi. Ölmeden önce kitaplarının iyi yerlere ulaşmasını vasiyet etti. Uzun süredir yabancılar derneğinin yaptığı etkinlik ve kampanyadan haberimiz vardı. Vasiyete uygun olduğunu düşündük ve dernekle irtibata geçerek tüm kitapları kampanyaya bağışladık" dedi.
Şu ana kadar kampanya kapsamında 4 bin 500 kitabın toplandığını belirten, merkezi Köyceğiz'de bulunan Muğla ve Yöresinde Yaşayan Yabancılar Dayanışma Derneği'nin Başkanı Halil Karanfiloğlu, "Ülkemizde okuma oranı çok düşük olduğundan arkadaşlarımız kampanyadan pek ümitli değillerdi. Kampanyayı başlattığımız ocak ayından bu yana bu kadar ilginin olacağını düşünmemiştik. Ancak ilk dört ayda 4 bin 500 kitaba ulaştık. Bizler kitap okumak isteyen kitapseverlerle buluşuyoruz. Türkiye'nin her yerinden kampanyamız için kitap toplanıyor. Yayınevleri kitap gönderiyor hatta yurt dışından kitap kampanyamıza destek sunuluyor. Bütün bunlar bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu.
Wickbold'un kitaplarının derneğe bağışlanmasından çok memnun kaldıklarını belirten Karanfiloğlu, "Diş hekimi İlkhan ailesi bizi aradı ve derneğimizin faaliyetlerini takip ettiklerini ve yaklaşık 2 bin adet kitabı tüm kargo masraflarını da ceplerinden harcayarak bize göndereceklerini söylediler. İlkhan ailesine ve Alman Bernd'e sonsuz teşekkür ediyoruz. Dernek olarak bağışlanan kitapları kitap okurlarına ulaştıracağız" dedi.

CA(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)