HAKKARİ'de 7 ay önce çıkan olaylar sırasında polisin attığı gaz bombasının kapsülüyle 5 yaşındaki oğlunun yaralandığını ve kızınında travma geçirdiğini iddia eden baba Kerim Tunç, olayın aydınlatılmasını isteyerek Hakkari Valiliği önünde protesto yaptı. Vatandaşların da destek verdiği eylem sırasında baygınlık geçiren çocuklar ise ambulansla Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Hakkari'nin Bulak Mahallesi'nde 11 Eylül 2013 tarihinde çıkan olaylara müdahale eden polisin kullandığı gaz bombasının kapsülü bir evin camını kırarak içeri girdi. İddiaya göre evde bulunan 5 yaşındaki Hakan Tunç, yüzüne gaz kapsülünün isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Bu sırada evde bulunan 3 yaşındaki kardeşi Yağmur Tunç ise, kardeşinin kanlar içerisinde görünce travma geçirdi. Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Tunç kardeşlerden Hakan, Plastik Cerahi servisinde 3 saatlik ameliyatın ardından taburcu oldu. Kardeşi Yağmur ise, sürekli baygınlık nöbeti geçirmeye başladı. Baba Kerim Tunç polisler hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı ve Hakkari Valiliği'ne şikayet dilekçesi verdi.

Aradan geçen 7 ay sürede bir gelişme yaşanmayınca baba Tunç, bugün öğle saatlerinde Hakkari Valiliğine giderek, gazdan yaralanan oğlu ile ilgili dosya ve doktor raporunu isteyip bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne göndereceği söyledi. Ancak Valilik Özel Kalem Müdürlüğü yetkilileri, dosyanın henüz tamamlanmadığını söyledi.

Baba Tunç, daha sonra iki çocuğunu da alıp Valilik binası önünde çocuklarını yere yatırıp Valiyi protesto eylemi yaptı. Baba Tunç'un protesto eylemine çevredeki vatandaşlar da destek verdi. Çevrede toplananlar sık sık 'Vali Buraya', 'Vali istifa', 'Vali çocuk ölüyor, buraya gel' sloganları attı. Baba Tunç, yaralanan çocuklarının tedavisi sonrasında hastaneden aldıkları doktor raporunu Valilik ve Hakkari Cumhuriye Savcılığı'na verdiği halde kimsenin kendisine inanmadığını söyledi. Olayın sorumlusu polisler hakkında soruşturma açılması için Hakkari Valiliği ile Cumhuriyet Başsavcılığı'na defalarca gittiğini, ancak kendisiyle ilgilenilmediği için bu eylemi yaptığını belirten baba Tunç, kendisine dosyanın verilene kadar eylemini sürdüreceğini söyledi.

Babanın bu eylemini duyan BDP il Eşbaşkanı Av. Mustafa Miraz Çallı, Mehtap Daştan Demirel, BDP Merkez ilçe Başkanı Halit Soydan, İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut Valilik önüne gelerek eylem yapan baba Tunç ve Vali Yardımcısı ile görüştü. Daha sonra açıklama yapan Av. Çallı, 5 yaşındaki Hakan Tunç'un atılan gaz kapsülü ile yaralandığını belirterek, "Diğer kız çocuğu ise kardeşinin kanlar içerisindeki durumunu görünce baygınlık nöbeti geçiriyor. Yaklaşık 7 aydır çocuk hasta. Ailenin hiçbir geliri yok. Şu ana kadar valiliğin bir defaya mahsus ödediği 2 bin lira dışında herhangi bir yardımı da olmamış. Valiliğin yürüttüğü soruşturmada henüz bir mesafe almamış. Çaresiz kalan aile protesto eylemi yaparak yetkililere tepkisi bu şekilde dile getirdi. Valilik ile yaptığımız görüşmede Cuma günü raporu bitireceklerini ve savcılığa göndereceklerini söylediler. Kız çocuğunun tedavisi için yardım sözü verdiler. Biz de BDP olarak bu işin takipçisi olacağımızı kendilerine söyledik. Polisin orantısız müdahalesini artık sonlandırılması gerektiğini acilen vurguluyoruz. Çünkü bu ne ilk, nede son vaka. Polisin artık gaz bombalarıyla sağa sola bilinçsiz bir şekilde hatta hedef gözterek yaptığı müdahaleleri biz burada kınıyoruz" dedi.

Baba Tunç, eylemini sonladırırken, baygınlık nöbeti geçiren çocukları da ambulansla Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldıldı.

BD(FE/SSA) (FOTOĞRAFLI)