MİLLİ Eğitim Bakanlığı ve Orman ve Su işleri Bakanlığı arasında okullarda öğretmen ve öğrencilere meteoroloji konusunda eğitim verilmesi için protokol imzalandı. Bakan Nabi Avcı ile birlikte protokole imza atan Veysel Eroğlu, "22 milyonluk Milli Eğitim camiası ile böyle bir protokolü imzaladığımız için mutluyuz. Meteoroloji elemanlarımız okullara giderek bilgi verecek" dedi.
Eskişehir'e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu vilayet önünde Vali Güngör Azim Tuna, Ak Parti milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile daire müdürleri karşıladı. Valilik İl Genel Meclisi Salonu'na geçen bakan Avcı ile Eroğlu burada Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında hazırlanan 'Meteoroloji' protokolünü imzaladı.
Bakan Eroğlu, öğretmen ve öğrencisiyle birlikte yaklaşık 22 milyon kişinin olduğu Milli Eğitim Bakanlığı camiasıyla protokol imzalamaktan memnunluk duyduklarını söyledi. Protokol gereği meteoroloji elemanlarının okullara giderek öğretmen ve öğrencilere bilgi vereceklerini anlatan Veysel Eroğlu şunları kaydetti:
"Haftalık tahminleri görmek mümkün. Hatta karayolunda buzlanma var mı yok mu bunları dahi meteorolojinin internet sitesinden görmek mümkün. Tabi bunları vatandaşlarımızın öğrenmesi açısından en uygun yol tabi Milli Eğitim Bakanlığı. Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye'de en çok camiası olan bir bakanlık. Öğretmen ve öğrencilerle birlikte 22 milyon kişiye bunu aktarmanın mutluluğunu yaşayacağız. Dolayısıyla bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir protokol hazırladık. Meteoroloji Genel Müdürlüğü elemanları bütün okullara giderek, iklim değişikliği hakkında, genel meteorolojik tahminler nasıl yapılıyor ve bunlara nerelerden ulaşmak mümkün bu konular hakkında bilgi verecek. Biz özellikle küresel olarak Balkanlar, Kafkaslar, hatta Orta Asya'ya kadar, Akdeniz ülkelerine kadar meteoroloji tahminlerde en ileri noktadayız. Dünyada Meteorolojik tahminlerde ilk 7'ye giren, teknolojide ilk 7'ye giren meteoroloji genel müdürlüğümüz var. Hakikaten gurur duyuyoruz.  Dolayısıyla bu kurumun verilerini, datalarını kamuoyu ile paylaşmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir yerde saklı kalırsa bir kıymeti bir faydası yok. Çünkü biz şu ana kadar tüm Türkiye'de 700'den azla otomatik meteoroloji istasyonu kurduk. 10'dan fazla meteorolojik radarlarımız var, her yerde hatta denizlerde dahil otomatik meteorolojik ölçümleri kurduk ilk defa. Dünyanın sayılı bir bilgi işlem merkezimiz var. Bütün dünyadaki aletleri kalibirize edebilecek, kalibirasyon merkezimiz var. Hakikaten teknolojide ileri noktaya geldik."
Ağaçlandırma konusunda daha önceden Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile protokol imzaladıkları belirten Nabi Avcı, "Bu protokol ile de çocuklarımıza hava olaylarını, nasıl öğrenebileceklerini, nasıl yorumlayabileceklerini, meteorolojik olguları nasıl değerlendirebilecekleri konusunda eğitim vermek üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı uzmanları okullarımıza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize,bilgilendirme faaliyetlerinde bulunacaklar. Bu kadar geniş bir kitlenin meteorolojik bulgular konusunda bilgilendirilmesi inanın çok önemli" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından bakanlar Avcı ve Eroğlu protokole imza attı. İmza törenin ardından Vali Güngör azim Tuna her iki bakana birer tablo verdi.
TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDILAR
Bakan Nabi Avcı ile Veysel Eroğlu daha sonra merkeze bağlı Karacaşehir Köyü yakınında Ak Parti'li Odunpazarı Belediyesi'nin yaptırdığı 'Botanik Parkı'nın açılışı ile DSİ 3'üncü Bölge Müdürlüğü'nce yaptırılacak olan 13 tesisin toplu temel atma ve açılış törenine katıldı.
Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu törende yaptığı konuşmada son 11 yılda Türkiye'de destan yazdıklarını söyledi. Eroğlu şöyle dedi:
"Başbakanımız ve ekibi son 11 yılda Türkiye'de destan yazdı destan. Büyük yatırımlara imza atıldı. Enflasyon canavarı tamamen yok edildi. Faizler tek rakamlı hanelere inmişti. Hatta geziden önce faiz oranı yüzde 4,67 gibi Türkiye'nin tarihindeki en düşük seviyeye inmişti. Biz diyoruz ki, Şeyh Edebali'nin sözüne uyarak, İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Bu yüzden orman teşkilatımız eskiden gerçekten ormana girmekten bile korkardı. Orman kanunu işlerdi. Geçenlerde burada farla tavşan avlamış ciple bir vatandaş. Hemen cipine el koymuşlar. Bir de üstüne üstlük para cezası. Artık bir cip sahibiyiz."
Yapılan konuşmaların ardından bakanlar Veysel Eroğlu ve Nabi Avcı ile  Vali Güngör Azim Tuna, milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can butona basarak tesislerin temelini attılar. Bakanlar daha sonra Odunpazarı Belediyesi'nin yaptırdığı Botanik Park'ın açılışını da kurdele keserek gerçekleştirdi. Eroğlu ve Avcı, parka mavi ladin ağacı dikti. İki bakan, orman köylüsünün ceviz ve badem ağacı dikecekleri yerlerin parselleri çektikleri kurayla belirledi.

HT-SK(EK/AAA) (FOTOĞRAFLI)