ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yolcu ve yük taşımada kullanılan ticari araçlara getirdiği kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık Pazar gününden itibaren başlarken, her gün yüz binlerce öğrencinin taşındığı okul servislerinin kar lastiği takma zorunluluğunun olmadığı ortaya çıktı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, "Sadece okul servislerinin lastiklerindeki diş derinliği yetersizse ceza yazabiliyoruz" dedi.
Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, geçen yıl 8 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik'le ticari araçlara 1 Aralık- 1 Nisan tarihlerinde kış lastiği takma zorunluluğu getirmişti. Buna göre, ticari araçlara 1 Nisan'a kadar zorunlu olarak kış lastiği takma zorunlulğu getirildi.
OKUL SERVİSLERİNDE ZORUNLU DEĞİL
Sakarya’da etkili olan kar yağışı sonrasında okul servis araçlarının büyük bir bölümünde ticari araç olmalarına rağmen kar lastikleri olmadığı ortaya çıktı. Yaklaşık 100 bin öğrencinin okul servisi kullandığı, 19 bin 721 ögrencinin de taşımalı eğitim gördüğü Sakarya’da da yaklaşık 900 servis minibüsünün çok büyük bir çoğunluğunda kar lastiğinin olmadığı belirtildi.
ŞEHİRİÇİ SAYILIYORLAR
Sakarya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri kar lastiğiyle ilgili genelgenin ‘şehirlerarası yollar’ı kapsadığını söyleyerek, "Öğrenci servisleri ne kadar ticari araç olsa da genelgede şehirlerarası yolları kapsadığı için bu konuda denetim yapılmıyor. Denetimlerde sadece lastiklerin diş derinliklerinin yetersiz olduğu belirlenirse ceza tatbik ediyoruz" dedi.
Trafik jandarması da Sakarya genelinde köy okullarına öğrenci taşınan servis araçlarında, bölgenin 'Büyükşehir' sınırları içerisinde olması nedeniyle kar lastiği takma zorunluluğu olmadığını söyledi.

ZT(MB/SS)