BEYOĞLU Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, geçtiğmiz cumartesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla hak sahiplerine tapularının dağıltıldı Okmaydanı ile ilgili planladıkları kentsel dönüşüm projesini basına tanıttı. Demircan, hak sahiplerinin de yüzde 95’nin desteğini aldıkları projeyi seçimlerden sonra hayata geçireceklerini belirterek, “Yeni Okmeydanı İstanbul’un en gözde merkezi olacak” dedi.
Ahmet Misbah Demircan, planlanan yeni Okmeydanı’nı, kurmaylarıyla birlikte Taksim’de bir otelde düzenledikleri toplantıyla, görsel ve 3 boyutlu maketlerle basın mensuplarına anlattı. Demircan, İstanbul’un en sorunlu bölgesi olan Okmeydanı’nda 4-5 yıllık çalışma sonrası yaklaşık 50 yıllık tapu sorununu çözdüklerini ve hak sahiplerine tapularını vermeye başladıklarını belirterek, “Önce Okmeydanı’ndaki vakıf arazisinin Milli Emlak ile trampasını sağladık ki, vatandaşa satılabilir hale gelsin. Bunu hallettikten sonra imar planını yaptık. İmar planını yapınca Okmeydanı’nda 5 bin 600 tane binanın bütün sahiplerine imarlı yerden arsa vermiş olduk” dedi.
ARSALARI BİRLEŞTİRİP VATANDAŞA HİSSE TAPUSU VERDİK

Demircan, verilen arsaların 150-200 metre kare arasında olduğunu belirterek, bunun doğuracağı otopark sorununu önlemek için, hak sahiplerinin de rızasıyla bu hisseleri büyük parçalar halinde arsalar haline getirdiklerini söyledi. Hak sahiplerinin bu arsalardan hisse tabusu almış olduğunu dile getiren Demircan, “Okmeydanı’nda imar planı, modern şehircilik ilkelerine uygun, otoparkları, yeşil alanları çözülmüş, ticaret alanları planda çözülmüş, imar hakkı garanti altın alınmış tapular haline geldi ve bu tapuları vatandaşlara vermeye başladık. Burada 24 bin farklı bağımsız bölüm ve 14 bin farlı malik var. Hepsini internet ortamında şeffaf bir şekilde vatandaşımızla buluşturduk” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTEĞİ VATANDAŞTAN GELDİ

Demircan, tapu sorununu çözdükten sonra Okmeydanı halkıyla yaptıkları toplantılarda vatandaşların kendilerine daha modern ve daha yaşanılabilir bir Okmeydanı isteklerini ilettiklerini ve kentsel dönüşümün de belediye eliyle yapılmasını istediklerini anlatarak, “Ancak tam da seçim arefesindeyiz. Kentsel dönüşüm kararı almadık. Kentsel dönüşüm kararını seçimlerden çıkacak neticeye göre şekillendirip, önümüze bakmayı düşünüyoruz. Ama bir hayal tasarımı yaptık, çünkü imar planını yapmıştık zaten. Filmlerini oluşturduk, değişik maketler ortaya koyduk. Zihni hazırlığımızı yaptık. Seçim neticeleri sonrasında planladığımız projeyi, bütün malikleri tek tek toylayıp onlarla dönüşüm sözleşmesi yapan, nereden ne kadar yer vereceğimizi belirleyecek, daireye daire, dükkana dükkan verip, ilave ücret almayacağımız bir kentsel dönüşüm modelini de kafamızda hazırlamış durumdayız” diye konuştu.
Planlamanın yapıldığı alanın 1 milyon 600 bin metrekare olduğunu, vatandaşın hali hazırda bu bölgede 2 milyon metrekare alanda yaşadığını söyleyen Demircan, yeni planlanan Okmeydanı’nda ise aynı mekanda 3 milyon metrekare bir alan planladıklarını söyledi.
30 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM YARATACAK

Projeninin yine vatandaşın istekleri doğrultusunda devletin garantisi altında, müteahhidler ve kurulacak konsorsiyumlar tarafından yapılacağını belirten Demircan, 100 bin kişinin yaşayacağı bu yeni şehirde 30 bin kişilik de bir istihdam imkanı oluşacağını dile getirdi. Ö