TÜRK Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yücel Karabacak, ILO sözleşmesine göre meslek gruplarının nöbet görevinin karşılığı olarak ek ücret ve fazla mesai ücreti aldığını belirterek, öğretmenlerin bu uygulamanın dışında tutulduğunu söyledi. Karabacak, bu durumun hem vicdanen hem de hukuken kabul edilemez olduğunu ifade ederek, toplanan dilekçeleri PTT'den Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdi.
Karabacak yaptığı basın açıklamasında, "Öğretmenlerin asli bir nitelik taşımayan ve sorumluluğu son derece geniş olan nöbet hizmetinin karşılığı olarak ek ücret alamama durumu, iç hukuka ve uluslararası mevzuata aykırı nitelik taşıdığı gibi hakkaniyet anlayışına da bütünüyle aykırı olduğu ve bu durumun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından göz ardı edildiği, öğretmenlerimizin mağdur edilmekte olduğu bir vakadır. ILO sözleşmesinin 1'nci maddesinde, çalışanların haftalık ve günlük çalışma sürelerinin tahdidi olarak belirtilmesi yoluyla, haftalık normal mesai süresini aşan çalışmalar 'fazla mesai' kavramı adı altında uluslararası hukuka ve iç hukukumuza yerleşmiş ve bu fazla mesailerin ancak belli bir ücret mukabilinde yapılacağı kabul edilmiştir. Ülkemizde bu sözleşmelere taraf konumundadır" dedi.
Karabacak ilgili sözleşme gereği meslek gruplarının hemen hepsinin nöbet görevinin karşılığı olarak ek ücret, fazla mesai ücreti aldığını belirtirken, "Ancak öğretmenler bu durumdan müstesnadır. Öğretmenler tuttukları nöbet için ek ücret alamamaktadır. Bu ise vicdani olarak kabul edilemeyeceği gibi hukuken de kabul edilebilir değildir. Mevcut durum anayasamızca koruma altına alınmış olan 'Kanun Önünde Eşitlik' ilkesine ve 'Zorla çalıştırma yasağı' ilkesi içerisinde yer alan angarya yasağına aykırılık teşkil etmektedir" dedi.
Burada dikkat edilmesi gereken noktanın, nöbet tutma sorumluluğunun öğretmenin asli görevi olmadığına dikat çeken Karabacak, "Öğretmenlerin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Nöbet ise fer'i nitelik taşıyan bir görevdir. Öğretmenlerin, bu fer'i nitelikteki görev için ücret alması ise en doğal haktır. Sorumluluğun artmasına karşılık, özlük haklarında bir artış olmaması ise bu emeği hiçe saymak ve hak kavramına bütünüyle aykırı davranmaktır. Tüm bu unsurlar da çalışma şevkini düşürmektedir" dedi.


EG (AY/AK) (FOTOĞRAFLI)