MANİSA'nın Soma İlçesi'nde kömür madeninde meydana gelen faciaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ile Anadolu Üniversitesi öğrencileri tepki gösterdi. ESOGÜ Meşelik Kampüsü'ndeki Maden ve Jeoloji mühendisliği bölümlerinin olduğu binanın önünde toplanan yaklaşık 80 öğrenci basın açıklaması yaptı. 'Ölüm madencinin kaderi değildir', 'Karbonmonoksit tatlı bir ölüm değildir',  'Madencinin kederi sönmeyecek' şeklinde sloganlar atan öğrenciler adına konuşan Funda Akan, "Bakan ve milletvekili çocukları milyon dolarları sıfırlarken maden işçileri bir avuç kömür için bir ömür vermişlerdir" dedi. Öğrencilerin basın açıklamasına destek veren ESOGÜ Jeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr.Faruk Ocakoğlu da, şöyle konuştu:
"Hepimizin acısı büyük. Ben ve diğer öğretim üyesi arkadaşlarım Jeoloji ve Maden Mühendisliği bölümlerinde yer altı zenginliklerimizi ve bunların nasıl çıkartılmasını anlatıyoruz. Ancak yeterli mi? Sorumluluğumuz bu kadar mı? Öyle gözüküyor ki bu sorumluluk yeterli değil. İşte burada bıçağın kemiğe dayandığını bir kere daha görüyoruz."
Anadolu Üniversitesi'nde de 70 kadar öğrenci rektörlük önünde toplandı. Bazı öğrenciler başlarına madenci bareti taktı, bazı öğrenciler de yüzlerini siyaha boyadı. Öğrenciler 'kaza değil cinayet' şeklinde slogan atarak yemekhaneye kadar yürüdü. Öğrenciler adına konuşan Soner Türkyılmaz, "Felaketin yaşandığı Soma maden ocakları ile ilgili soru önergesi verilmişti. Ancak AKP hükümeti ve milletvekilleri bunu değerlendirmeye almamıştır. Bu bir kaza değil politik bir cinayettir" dedi.   KA(EK/İD) (FOTOĞRAFLI)