Ekrem KARAMAN/KUMLUCA(Antalya), () - ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde Cumhuriyet Ortaokulu 2'nci sınıf öğrencileri, görme engellilerin yürüyüşlerini kolaylaştıracak özel sensörlü bel kemeri yaptı. Öğrenciler, araçların park sensörünü kullanarak yaptıkları aparatın yerleştirildiği kemere 'Engel Gör' adını verdi.
Kumluca'da düzenlenen '4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na 20 danışman öğretmen, 76 öğrenci ve 36 proje katıldı. Cumhuriyet Ortaokulu öğretmeni Emine Yan'ın danışmanlığını yaptığı, Sena Akkuş ve Mehmet Yıldız adlı öğrencilerin 'Engel Gör' adlı görme engellilere yönelik projesi ilgi çekti. Proje koordinatörü öğretmen Emine Yan, projeyi 2 öğrenciyle 2 ayda tamamladıklarını söyledi. Bu buluşla görme engellilerin önüne bir engel çıktığında daha rahat hareket etmelerini sağlamayı amaçladıklarını belirten Yan, "Araçlardaki park sensörünü kullanarak yaptığımız bir aparatla, görme engellilerin önüne bir engel çıktığında aradaki mesafeye uygun olarak sesli ikaz veriyor. Bel kemerine takılıyor. Bu aparat sayesinde görme özürlülere büyük kolaylık sağlanacak" dedi. Öğretmen Yan, ilerde bu sesli uyarıyı kulaklık aracılığıyla sesle yapılabilecek hale getirmeyi planladıklarını belirtti.
Fuar stantlarını gezen ve tüm öğrencileri kutlayan Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk de "Öğrencilerimizin hazırladığı Engel Gör projesinin, görme engelli vatandaşlarımıza büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

EK(HA/AK) (FOTOĞRAFLI)