Ferit ASLAN / DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da çocukları çatışmalarda ölen, dağda olan ya da cezaevinde bulunan kadınların barış talebi ile Diyarbakır Valiliği karşısındaki oturma eylemi sürerken, 14 yaşında PKK'ya katılan ve yakalandığında 16 yaşında olan oğluna 110 yıl hapis cezası verilen İhsan Yanar da oturma eylemine katıldı. Yanar oğlu gibi onlarca yıl hapis cezası verilen çocuklar bulunduğunu belirterek, "Başbakan'ın bu aileleri ve taleplerini de görmesini istiyoruz" dedi.
Diyarbakır'da 2010 yılında 14 yaşında iken PKK'ya katılan ve 1 yıl 8 ay örgütte kaldıktan sonra operasyonda yakalanarak, Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde 380 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada 110 yıl hapis cezası alan Yalçın Yanar'ın babası İhsan Yanar, 16 yaşında yakalanan ve şimdi 19 yaşında olan oğluna verilen hapis cezasının adil ve hukuki olmadığını savundu. Baba Yanar, "Bir taraftan dağa giden çocuklarının geri getirilmesini isteyen anneler, bir taraftan barış isteyenler, diğer taraftan da oğlum gibi onlarca yıl hapis cezası verilen çocuklar gerçeği var. Başbakanın bu aileleri ve taleplerini de görmesini istiyoruz" diye konuştu. 
'BU DURUMDA DAĞDAKİLER NASIL İNECEK?'
İhsan Yanar, çocuğunun kendi isteği ile dağa gittiğini ve yakalandığında doğru dürüst savunma yapmadan kendisine 110 yıl gibi ağır bir ceza verildiğini öne sürerek şunları söyledi:
"Şu anda dosyası Yargıtay'da. Yargıtay'ın kararı bozmasını umuyoruz. Biz barış sürecini destekliyoruz. Bir an önce barışın sağlanmasını ve cezaevlerindeki çocuklarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Mahkemelerin bu tutumu sürerken dağa giden çocuklar nasıl inecek? Yetkililerin bunu göz önüne almalarını istiyorum."  
Yanar ailesinin avukatı Turgut Gerçek de, müvekkilinin Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde '1 kişiyi öldürme, 35 kişiyi yaralama, örgüt üyesi olma, patlayıcı bulundurma' gibi birçok suçtan yargılandığını ve 110 yıl hapis cezası ile cezalandırıldığını söyledi. Avukat Gerçek, temyiz için dosyayı gönderdikleri Yargıtay'dan kararın bozulmasını beklediklerini kaydetti. 
FOTOĞRAFLI