ORTA Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu, "Her şeyin taklidini çok güzel yapıyoruz. Sahtesini yapmaya çalışıyoruz, özeniyoruz ama yenisini yapmıyoruz" dedi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Dedeman Oteli'nde, bölgedeki KOBİ'lerin katma değeri yüksek endüstriyel tasarım ürünleri geliştirmeleri ve üretmeleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 'İnovasyon semineri' düzenlendi. Seminere, sanayici ve işadamları yoğun ilgi gösterdi.
1991'de Tokyo metrosu için geliştirdiği kentsel mobilya projesi ile 'tasarımın öncüsü' ödülünü ilk kazanan Türk olan, tekne ve çevreci tasarımlarıyla son 6 yılda 91 ödül alan Hakan Gürsu, dünya tasarım sıralamasında Amerika'dan sonra Türkiye'yi ikinciliğe taşıdıklarını söyledi. Gürsu, en iyi 100 tasarımcı listesinde ise birinciliğe yükselerek Türkiye'nin bu alanda da uluslararası tanıtımına katkı sağladıklarını kaydetti. "İcat çıkarma başıma", "Eski köye yeni adet mi geldi?", "Elin adamından daha mı iyi biliyorsun" gibi sözlerle büyüdüklerini belirten Gürsu, şöyle konuştu:
"Sonra baktık ki elin adamında hiçbir numara yok. Ona değer katan biziz. Halbuki bizim halkımız çok icat sever. Bu ülke mucit cenneti. Bana sık sık soruyorlar; 'Türkler çok yaratıcı mıdır?' diye. Ben de 'Çok yaratıcıdırlar. Tek problemleri artıyı eksiye, eksiyi artıya bağlamışlar. Bazen kafalar ters çalışıyor' diyorum. Yani her şeyin taklidini çok güzel yapıyoruz. Sahtesini yapmaya çalışıyoruz, özeniyoruz ama yenisini yapmıyoruz. Sahte deterjan yapıyoruz ama yeni bir deterjan yapmıyoruz. İçkinin sahtesini, tuğladan kırmızı biber yapıyoruz."
Türklerin tarihteki bütün başarılarının arkasında hep imkansızlığın yattığını ifade eden Gürsu, "İmkan Türk'ü bozar. Tarihe baktığımızda tek kaldığımızda efsane yaratan bir milletiz biz. Dünyada bir araya gelince değeri azalan tek millet biziz. Muhabbet başlıyor çünkü. Gerçekten dünyada başarılı olmuş Türklere bakın, hepsi tektir. Konuşacak kimse yok, işini yapar. Sosyolojik olarak çok ilginç bir milletiz. Dolayısıyla icat bize hiç uzak bir şey değil" dedi.