İZMİR’in Ödemiş İlçesi'nde Eylül 2011’de 23 girişimci kadının bir araya gelerek kurdukları Ödemiş Yöresi Kadın Çevre İşletme Kooperatifi, üyelerine ekonomik özgürlük kazandırıyor. Kadınların kendi elleriyle ürettikleri süs eşyaları her geçen gün daha fazla alıcı buluyor.
Ödemiş Yöresi Kadın Çevre İşletme Kooperatifi altında buluşan girişimci kadınlar, el işleri ve takı üretiminden sonra, yöre yemekleri de yaparak Ödemişlilere hizmet vermeye başladı. Süs eşyaları ve el işlerinin satışı için Birgi Beldesi ve Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesi’nde (ÖYKAM) iki işyeri açan kadınlar, ipek ve ipek böceği kozalarından yapılan el işlerini müşterilerine sunuyor. Yoğun talebe yanıt vermeye çalıştıklarını belirten kooperatif ortaklarından Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin’in eşi öğretmen Gülfer Keskin, açtıkları kurslar sayesinde ev kadınlarının ek gelir elde ettiğini belirtti. Halk Eğitim Müdürlüğü'yle bir protokol yaparak yeni kurslar açtıklarını kaydeden Keskin, "İpek böceği kozalarıyla nikah şekeri kursu açtık. Burada kadınlarımız hem sanat öğreniyor, hem de bütçelerine katkı sağlıyor. Bu arada kadınlarımız açtığımız iş yerinde yöre yemekleri yaparak, birbirinden farklı lezzetleri halkımızın beğenisine sunuyor. Hem evlere hem iş yerlerine servis yapıyorlar" dedi.
İpek ve ipek kozasından yapılmış çok sayıda kına mendili, nikah şekeri, ipek flar, şal ve gözlük sapı ürettiklerini söyleyen Gülfer Keskin, gelin çiçeği ve iğne oyalarının da tercih edildiğini anlattı. Keskin, sipariş üzerine de üretim yapabildiklerini vurguladı.