Seyfi GÜL/ FOÇA,(İzmir),() - ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin kazanılmasında önemli rol oynayan TCG Nusret (N-16) mayın gemisinin aslına sadık kalınarak yapılan kopyası, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin ardından İzmir'in Foça ilçesine de uğradı. Çanakkale Boğaz Komutanlığı'na bağlı müze gemiye ziyaretçiler akın etti.
Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda aslına sadık kalınarak 9 Ekim 2009'da inşa edilmeye başlanan ve 18 Mart 2011 tarihinde ziyarete açılan 38.8 metre uzunluğundaki TCG Nusret Gemisi, Ayvalık ziyareti sonrası İzmir'in Foça ilçesine de uğradı. Foça Üs Komutanlığı gemiye ulaşımın sağlanabilmesi için garaj önünden ring seferiyle midibüs kaldırdı. Balıkçı barınağındaki iskeleye bağlanan TCG Nusret'i Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, Amfibi Tugay Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, Başsavcı Ali Zorlu ve yüzlerce vatandaşlar ziyaret etti.
Gruplar halinde gemiyi gezen ziyaretçiler, geminin üst salonunda Çanakkale Deniz Harekatı ile ilgili sunum dinledi. Alt güvertesinde ana teşhir alanları ve o dönemin yaşam mekanlarının temsili olarak canlandırılmasını izledi. Gemi Komutanı Kıdemli Üsteğmen Abdullah Burak Kandaş ve personelin refakatinde gemiyi gezenler, duygulandıklarını söyleyip memnuniyetlerini dile getirdi. Öğrenciler derslerde okudukları olayların kahramanını yerinde görmekten dolayı çok heyecanlandıklarını ve tarihe daha çok ilgi duymaya başladıklarını belirtti. Foça ziyareti sonrası geminin 8, 9 ve 10 Haziran'da İzmir'de, 12 Haziran'da da Dikili'de ziyarete açılacağı belirtildi.

SG (İÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)