Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Boğazı'na döktüğü mayınlarla Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren gemi Nusret'in anısına Gölcük'te aslına uygun olarak inşa edilen TCG Nusret Gemisi, 99 yıl önce yaşanan kahramanlığı halka hatırlatmak amacıyla bu kez mayın dökülen hatta çelenk bırakacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çanakkale Deniz Zaferi'nin efsane mayın gemisi Nusret'in 8 Mart 1915 tarihinde Karanlık Liman mevkiine döktüğü mayınlar ile tarihin akışını değiştirmede üstlendiği rol ve önemi halka duyurmak amacıyla, 2010 yılında Gölcük'de inşa edilen TCG Nusret tarafından bir faaliyet icra edileceği bildirildi. Açıklamaya göre, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinde bağlı olan TCG Nusret, 8 Mart sabahı saat 07.10'da 99 yıl önce mayınların dökülmeye başladığı mevkiiye intikal ederek denize çelenk bırakacak. Ardından mayınların döküldüğü son mevkiye intikal edecek Nusret, bir çelenk de buraya bırakacak.
TCG Nusret, daha sonra 99 yıl önce Nusret'in boğaza döşediği mayınlara çarparak batan Ocean, Bouvet, Goliati, Irresistible batıklarının bulunduğu bölgelere geçecek. Boğazın Ege Denizi girişindeki Çanakkale Şehitler Abidesi önünde, Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen Mehmetçikler ile Atılay ve Dumlupınar şehitlerini selamla töreni yapılacak.

BG(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)