Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'ne yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'ne tepki gösteren çevrecilerin çektiği fotoğraflar 'Mersin'in Nükleer İsyanı' adı altında sergilendi.
Mersin Barış Meydanı'nda açılan ve Mersin Fotoğraf Derneği üyesi nükleer karşıtı fotoğrafçılar Tahir Özgür, Fatma Gül ve Rıfat Gürbüz tarafından organize edilen, Mersin Nükleer Karşıtı Platformu, Greenpeace Akdeniz ve Mersin Fotoğraf Derneği tarafından desteklenen sergi büyük ilgi gördü. Bu güne kadar nükleer karşıtı eylemlerde çekilen 40 fotoğrafın yer aldığı sergi, daha sonra gezici olarak Mersin ilçelerinin yanı sıra Sinop ve Artvin'de de açılacak.
Sergi küratörü Tahir Özgür, açılışta yaptığı konuşmada, Mersin ve Türkiye'nin yaklaşık 40 yıldır Akkuyu'ya nükleer santral yaptırmamak için bir direniş sergilediğini belirterek, "Türkiye'nin en güzel koylarından birisi olan Akkuyu'ya yapılma kararı alındığı günden bu yana destansı bir şekilde karşı duruş sergilenen Nükleer Santral için şimdi daha çok ses yükseltme zamanıdır. Çünkü hiçbir iktidar, hiçbir anlayış, nükleer santral yapımını bu kadar istemedi. Bütün dünya bu enerji üretim modelinden vazgeçmişken, Çernobil, Fukuşima gibi felaketler yaşanmışken bu ısrarı anlamakta gerçekten zorlanıyoruz. Bizler de Mersin'de yaşayan fotoğrafçılar olarak Mersin'in ve ülkemizin bu destansı direnişini fotoğraflarla ölümsüzleştirelim, bu direnişi sokaklara taşıyalım ve görsel bir bellek oluşturalım istedik" dedi.
Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü Sebahat Arslan, diğer çevre dernekleri temsilcileri ile bazı siyasi parti yöneticileri sergiyi gezip Tahir Özgür'den fotoğraflar hakkında bilgi aldı.

ME(AŞ/BK/BT) (FOTOĞRAFLI)