ADANA'da 40 yaşındaki Bahattin Alto ile amcasının kızı olan eşi 32 yaşındaki Semire Alto'nun nüfus kayıtlarında 'amca-yeğen' olarak gözükmelerinden dolayı nikahları mahkemece nikahları iptal edildi. Bahattin Alto, "Nüfusa yanlış kaydedilmiş. Eşim, yeğenim değil kuzenim. Tekrar evlenmek istiyoruz" dedi.
Gülbahçesi Mahallesi'nde yaşayan Bahattin Alto, 1995'de o zaman 14 yaşında olan amcasının kızı Semire Alto ile nikahsız olarak evlendi. Gelinin yaşı küçük olduğu için kıyılamayan resmi nikah ise 2000'de yapıldı. 6 çocukları olan çiftin nüfus kayıtlarında 'amca-yeğen' olduğu saptanınca 4 yıl önce Cizre Asliye Hukuk Mahkemesi'nce haklarında boşanma davası açıldı. Amca -yeğen olmadıklarını ispatlayamayan çiftin nikahları iptal edildi. Çift, Adana 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açarak amca yeğen olmadıklarını belirtip, resmi nikahlarını tekrar yaptırmak istediklerini bildirdi. Ancak dava hale devam ediyor.
İnşaat işçisi Bahattin Alto, bugüne kadar verdiği hukuk mücadelesinden bir sonuç alamadığını söyledi. Annesinin küçük yaşta ölmesi nedeniyle babaannesinin kendisini 'oğlu' olarak nüfusa kaydettirdiğini belirten Alto, "Kuzenim olan eşimin amcası olarak görünüyorum. Cizre Nüfus Müdürlüğü'nün yazısı üzerine Cizre Asliye Hukuk Mahkemesi'nce dava açıldı. Nikahımız iptal, edildi, eşim yeğenim değil kuzenim. Tekrar evlenmek istiyoruz" dedi.
AMCA İLE EVLİLİK OLUR MU?
Resmi nikahları kıyılırken bir sorun çıkmadığını da anlatan Bahattin Alton, tanık olarak çağrılmak istenen büyüklerinin çoğunluğunun öldüğünü ama yakınlarının hepsinin kuzen olduklarını bildiğini belirtti. Evliliklerinden 5'i kız 6 çocukları olduğunu belirten Semire Alto ise "İnsan amcasıyla evlenir mi? Bizde amcalar için baba yarısı denir. Böyle bir şey mümkün değil ama nüfus kayıtlarında öyle görünüyormuşuz. Ben de mahkeme boşayınca öğrendim. Tekrar nikahımızın kıyılmasını istiyoruz" diye konuştu.