ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde, Noel Baba Kilisesi Müzesi'nde 6 Aralık Aziz Nicolaus Günü dolayısıyla ayin düzenlendi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos'un (Dimitris Arhondonis) yönettiği Noel Baba Kilisesi Müzesi'ndeki ayin, yaklaşık 3 saat sürdü. M.S 4'üncü yüzyılda, 6 Aralık'ta öldüğü kabul edilen Aziz Nicolaus için düzenlenen ayine, Demre Metropoliti Hrisostomos Kalaycı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve Rusya'dan gelen 30 din adamı katıldı. Ayini, Kültür ve Turizm eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, eşi Gülten Günay, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Fotis Xydas, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Theodoros Tsakiris, Demre Belediye Başkanı AK Partli Süleyman Topçu ile Yunanistan, Rusya, İstanbul ve Çanakkale'den gelen yaklaşık 2 bin kişi izledi. Ayinde İstanbul, Yunanistan ve Rusya'dan gelen 7 din adamı barış, dostluk ve kardeşlik için dua etti. İlahilerin okunduğu ayinin sonunda, katılanlara kutsanmış ekmek ikram edildi.
BARIŞ İÇİN DUA ETTİ
Ayin sonrasında Fener Rum Patriği Bartholomeos, İsa peygamber, Meryem Ana, Aziz Nicolaus ve insanlığın mutluluğu, barış ve kardeşlik için dua etti. Demre'de 26 Kasım'da yaşanan dolu felaketinde zarar gören çiftçilere 'geçmiş olsun' dileğinde bulunan Bartholomeos, Türkçe ve Yunanca yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
"Bir kez daha bize dinimizin vecibelerini burada yerine getirme imkanı veren devlet yetkililerimize, yerel yöneticilere teşekkür ediyorum. Ayrıca buraya gelerek bizi onurlandıran, bakanlığı döneminde Türkiye'de yaşayan biz azınlıklara gösterdiği yakın ilgi, yardımları ve hoşgörüsü için Kültür ve Turizm eski Bakanımız Ertuğrul Günay Bey'e bir kez daha teşekkür ediyorum."
Özellikle Ortodoks Hristiyanlarının kutsal mekanlarından sayılan Noel Baba Kilisesi, M.S. 4'üncü yüzyılda yaşamış olan Aziz Nicolaus'ın ölüm günü olarak kabul edilen 6 Aralık'ta düzenlenen ayine her sene ev sahipliği yapıyor.