Taşeron İşçileri Dayanışma Ve Yardımlaşma Derneği (TAŞİŞDER), İşçi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (İŞÇİDER) ve Güvenlik-iş Sendikası'na bağlı bir grup taşeron işçi, Eminönü'nde bulunan Nimet Abla Piyango Gişesi önünde, taşeron işçiliğe karşı çıkmak için protesto gösterisi düzenledi. Protestoyu izleyen vatandaşlara 'Kadro' yazılı piyango biletleri dağıtan grup, temsili bir de çekiliş düzenledi.
Yeni yıl öncesinde Nimet Abla Piyango Gişesi önünde bilet almak için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, taşeron işçilerin piyango çekilişine tanık oldu. Üzerinde 'kadro' yazan piyango şeklinde afiş açan TAŞİŞDER, İŞÇİDER ve Güvenlik-iş Sendikası'na bağlı taşeron işçiler, eylemi izleyen vatandaşlara 'kadro' yazan piyango biletleri dağıttı. 'Güvenli iş, insanca yaşam', 'Kadrolu çalışmak istiyoruz' pankartlarının da yer aldığı protestoda temsili bir çekiliş de düzenlendi. Eylemi izleyen vatandaşların "Ne yapıyorsunuz?" sorularına "Hükümetten kadro bekliyoruz" şeklinde yanıt veren işçiler 'Taşeron çalışma yasaklansın', 'Taşeron demek ölüm demektir', 'Taşeron işçisi köle değildir' şeklinde slogan attı.
İŞÇİLER ANNE DEĞİL Mİ ?
Grup adına basın açıklaması yapan laborant Güneş Cengiz, kadrolu işçi ve memurlarla aynı işi yapmalarına rağmen aynı uygulamalara tabi olmadıklarını söyleyerek "Bizler kamuda, hastane, adliye, belediye, PTT, ilkokul ve lise binalarında, özelde, alışveriş merkezlerinde, inşaat işlerinde taşeron şirketler aracılığıyla çalıştırılan taşeron işçileriz. Kamuda iş güvencesi, kadrosuz çalışma bundan 20 yıl önceye dayanıyor. Kadrolu işçi ve memurlar emekli oldukça yerine taşeron işçi alınmıştır. 2011 yılı sonunda sigortalı çalışan taşeron işçi sayısı 1 milyon 611 bin 204 kişidir. Taşeron sistemle işçiler asgari ücretle çalıştırılmakta, yasalarda var olan hakları gasp edilmektedir" dedi. Taşeron işçileri için meslek hastalıklarına karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizen Cengiz, taşeron işçilerin haftada 45 saat çalıştırılması gerektiğini, keyfi mesai uygulaması yaptırılamayacağını ifade etti. Doğum izni olarak işçiye 6 ay ücretsiz izin verirken, devlet memuruna 24 ay ücretsiz izin hakkı verildiği söyleyen Cengiz 'İşçiler anne değil mi?' diye sordu. Kamu işçisi ile taşeron işçi arasındaki en büyük farkın 'iş güvencesi' olduğunu söyleyen Cengiz "Kamu işçisi oldğunuz zaman iş güvencesine sahip oluyorsunuz. İşten çıkarılmama garantiniz var. Taşeron işçi olarak çalıştığınız zaman 1 aydan başlayıp 12 aya kadar, iş sözleşmeleriyle hergün çıkartılma riski ile karşı karşıyasınız" dedi. Bir diğer farkın da 'ücret' olduğunu belirten Cengiz "Taşeron işçi olduğunuz zaman şartnamede maaşınız ne kadar yazıyorsa o kadarını alabilirsiniz. Yüzde 80-90 insan, 803 lira asgari ücretle çalışıyor" dedi.
10 YILDIR MAAŞIMI GÜNÜNDE ALDIĞIMI HATIRLAMIYORUM
Hastabakıcı Cemal Bilgin de farklı firmalara ait kimlik kartlarını göstererek, taşeron firmaların 3 ayda bir ihale alarak yeni kimlik kartı tahsis ettiğini iddia etti. İSKİ işçisi Tamer Balta ise kadrolu olarak çalışması durumunda iş güvencesi ve maaşının değişeceğini ifade etti. 15 yıldır çalıştığını ifade eden Balta, "Maaşımı 10 yıldır gününde aldığımı hatırlamıyorum. 2 kat fazla çalışıyoruz, maaşımızın yarısı yatıyor. 'İşine gelirse çalış, işine gelmezse kapı orda' diyor. Korku içerisindeyiz" şeklinde konuştu. Grup basın açıklamsının ardından olaysız dağıldı.