ERZURUM'da kapatılan Demokratik Toplum Partis'nin (DTP) o dönemki il başkanı, yönetim kurulu ve meclis üyelerinden oluşan 14 kişi, düzenlenen miting için valiliğe verilen dilekçede 'Nevruz'u yerine 'Newroz' kelimesini kullandıkları için yargılandıkları davadan beraat etti.
DTP il yönetimi 13 Mart 2007'de Nevruz'u kutlama kararı aldı. Alınan karar sonrası tertip komitesi başkanı Murat Çınar tarafından Erzurum Valiliği'ne sunulan dilekçede 'Nevruz' yerine 'Newroz' ifadesi kullanıldı. 24 Mart'ta merkez Palandöken ilçesi Kazım Yurdalan Mahallesi'nde miting alanında yapılan kutlamalarda bazı kişilerin Kürtçe sözlerle katılımcıların bayramlarını kutladıkları tespit edildi. Bunun üzerine 2010 yılında dönemin DTP İl Başkanı, Diyarbakır'da 1925'te çıkardığı isyandan sonra asılarak idam edilen Şeyh Sait'in torunlarından Bedri Fırat, yönetim kurulu üyeleri Abdulbaki Şaşı, Feyat Turan, Nevzat Çavuş, Adaviye Karakaya, Osman Özbey, Perihan Özel ve Naif Kan, il genel meclis üyeleri Rufet Diler, Nurettin Balcı ve Sedat Binici, merkez ilçe başkanı Erdal Özakçil, tertip komitesi başkanı Murat Çınar ile komite üyesi Engin Çürük hakkında 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 6 aya kadar hapis cezası istemi ile 'Türkçe'den başka dille propaganda yapmak' suçundan dava açıldı.
Sanıklar, yönetim kurulu kararında ve kutlama sırasında 'Newroz' kelimesini kullanmanın suç olduğunu bilmediklerini, mitinge katılan kişilerin taşıdıkları Kürtçe pankartların kontrol noktasındaki görevliler tarafından toplandığını, katılımcıların Kürtçe slogan attıklarını söylediler. Yargılama aşamasında 2013 yılında Siyasi Partiler Kanununun 117'nci maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince yargılananlar geçtiğimiz Mart ayında beraat etti.
Mahkeme tarafından hazırlanan gerekçeli kararda 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 81/C maddesinde partilerin kongreleriyle mitinglerinde Türkçe'den başka bir dil, Türkçe'den başka bir dille yazılmış pankart, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamayacaklarının belirtildiği anımsatıldı. Bu aykırılığın aynı yasanın 117'nci maddesinde yaptırım altına alındığı ,Anayasa Mahkemesi'nin 12 Ocak 2012 tarihli ve 2011/62 sayısı esas 2012/2 karar sayılı kararı ile 2820 siyasi partiler kanunun 117'nci maddesinin iptal edildiği ve iptal karanının 5 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğine işaret edilen gerekçeli kararda, bu kanun maddesi yerine yasa koyucu tarafından yeni bir düzenleme yapılmadığı, bu durumda TCK'da ve ceza hükmü içeren diğer yasalarda sanıkların eylemlerinin suç olarak düzenleyen herhangi bir hüküm bulunmadığından sanıkların beraatine karar verildiği bildirildi.