NEVŞEHİR, () - NEVŞEHİR’de Ramazan ayında gün boyu zorlanmadan oruç tutmak isteyen birçok kişi, tok tuttuğu için sahurda tahinli pide yiyor.
Pide ustası 32 yaşındaki Öcal Keser, yaz aylarının kavurucu sıcağının yanında 250 derece fırın sıcaklığında zor şartlar altında çalıştıklarını, yoğun talebi karşılamak için 16 saat çalıştıklarını söyledi. Tahinli pidenin yapılışının Nevşehir’e özgü olduğunu belirten Keser, "Gece üçte başlayıp iftara kadar çalışıyoruz. Nevşehir’e özel yumurtalı pide ve tahinli pide üretiyoruz. Özellikle tahinli pidenin yapılışı Nevşehir’e özgüdür" dedi.
Pide ustası Bahtiyar Kamburoğlu ise Nevşehir’de vatandaşların ramazan ayında sahur sofraları için tahinli pideye yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, pidenin en önemli özelliğinin eşsiz tadı ve uzun süre tok tutması olduğunu söyledi. Tahinli pidenin yapılışındaki püf noktalara da değinen Kamburoğlu, "Tahinli pide yapılışında tahin ile şekeri karıştırıyoruz. Bir süre dinlendirdikten sonra açtığımız hamurlara katıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp kısık ateşte pişiriyoruz. Tahinli pide çok eski tarihlerden beri Nevşehir ve Aksaray yöresinde yapılıyor. Aksaraylı şekersiz, Nevşehirli ise şekerli tahinliyi seviyor" dedi. Nevşehir’de 470 gram tahinli pide tanesi 5 liradan satılıyor.

FOTOĞRAFLI