TÜRKİYE’nin elde sıkılan mantının en büyük üreticisi Kayserili kadın girişimci Necmiye Postağası, şimdi de şeker hastaları ve diyet yapanlar için tam tahıllı buğdaydan kepekli mantı üretimini gerçekleştirdi.
3 çocuk annesi Necmiye Postaağası, Kayseri'de eşinin otomobil galerisinde, "Otomobil alana bir tabak mantı" ikramı ile başladığı iş yaşamını geliştirdi, Kayseri'nin 'Kaşık-la' adlı restoran zincirini kurdu. Ürettiği bir kaşığa 40 adedi birden sığan el yapımı mantılarla büyük hipermarket ve alışveriş merkezlerinde raflarında yerini aldı. Ardından da babaannesinin ve kendisinin adını verdiği halk arasında yüzyıllardır 'Nevzine' olarak bilinen tatlıyı farklı biçimde ve Antep fıstıklı yaparak 'Necmiye hanım tatlısı' adı ile dünya mutfağına açtı. Girişimcilik konusunda Anadolu kadınına örnek olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulunda ve Kayseri Kadın Girişimciler komitesinde görevler alan Necmiye Postağası başarısı öyküsünü şöyle anlattı:
"Erkek kardeşlerim yurtdışında eğitim görürken babam dikiş nakış öğreneyim diye kız meslek lisesine yazdırdı, ardından da 18 yaşında evlendim. Üç kızım oldu. Çalışmayı çok istiyordum ancak etrafımdaki herkes 'Kocan sana para vermiyor mu?' diyordu. Bir gün eşime otomobil satışı yaptığı plazada 'araba alanlara bir tabak mantı ikram edelim' önerisi götürdüm. O da 'ortalıkta görünmemem' koşuluyla izin verdi. Annem, 'Kızım, kocan karnını doyurmuyor mu, para vereyim çalışma' dedi. Sitemlere kulak tıkadım. Plazadaki bir odayı ele geçirip restorana çevirdim. Sonra sayı 6'ya çıktı. Ancak eşim İbrahim Bey, plazasında sattığı için 'Toyota mantı' tabelasında ısrar etti. Yılmadım onu ikna ederek, 'Kaşık-la' markasıyla kendi tabelamı dikmeyi başardım. Eşim de daha sonra otomobil işini bıraktı ve yaptırdığı plaza tam anlamıyla mantı restorana dönüştü. Yani eşim de bir anlamda sektör değiştirdi.’’
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ELDE SIKMA MANTI YAPAN ÜRETİCİSİ
Restoranın hem kolay akılda kalan hem de yöresel bir isimin olmasından yola çıkarak, " Biz anneler çocuklarına yemek yedirirken, 'Hadi kaşıkla da ye' deriz. Bu deyimden oldukça etkilendim ve 'Kaşıkla' sloganı ile ismimizi oluşturduk ve markamızın adını Kaşık-La olarak belirleyip tescil ettirdik" diyen Necmiye Postaağası son olarak, tam tahıl unundan ,şeker hastaları ve diyet yapanlar için özel bir karışımla, kepekli mantı üretip, bugünlerde piyasaya verdiklerini dile getirdi. Postaağası, "Bir kaşığa 40 tanesi sığabilen, ünlü Kayseri mantısının diyet olanını ürettik sayılabilir. Kendimde şeker hastası olduğum için mantıyı çok isteyip de hamur işi diye yiyemeyenlere, bu tahıllı ve kepekli mantıyı ürettik. Keapekli tam tahallı undan yapılan mantımızı Türkiye'de 11 ilde seçkin noktadaki 13 şube ile Anadolunun en güzel ağız tadı olarak piyasaya sürdük. Yiyenler çok beğendi. El mantısının yanı sıra şimdilerde yaptığımız yeni yatırımlarla fabrikasyon mantıda üretiyoruz’’ dedi.
OBAMA DA TATLISINI YEDİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ABD Başkanı Barack Obama'ya Türkiye’yi ziyareti sırasında Çankaya Köşkü'nde onuruna verilen yemekte ikram edilen 'Nevzine tatlısı'nı yapan Kayserili Necmiye Postaağası, tatlısının farklı bir lezzeti olduğu için tercih edildiğini söyledi. Postaağası; un, ceviz ve yağ kullanılarak tahinli, pekmezli, tereyağlı, cevizli olarak hazırlanan özel tatlısının bayramda konuklara ikram edilecek en güzel yiyecek olduğunu belirterek, "Kayseri'nin adını yaptığım özel tatlı ile duyurduk. Un, Antep fıstığı, yağ kullanılarak tahinli, pekmezli, tereyağlı, cevizli olarak hazırlanan farklı bir lezzeti var. Hiçbir masraftan kaçmadan, en iyi malzemeye kullanarak yapıyoruz. Tatlı, çok beğeniliyor. Türkiye'nin her yerine ve dünyaya gönderiyorum" dedi. Postaağası, tatlının içinde özel olarak üretilen bir yağ kullandığını belirterek, "Fıstığını Gaziantep'ten özel olarak getirtiyoruz. Nevzinenin 1 tepsisinin yapılması yaklaşık yarım saat sürüyor. Fıstıkların tatlının üzerine tek tek yerleştirilmesi biraz zaman alıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI