ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Dairesi Başkanı Necati Yamaç, dünyada işleyen 436, inşaat halinde de 72 nükleer santral bulunduğunu, en çok nükleer santrale sahip ülkenin de ABD olduğunu söyledi.
Mersin'de Akkuyu Nükleer Güç Santralleri A.Ş.'nin katkıları ile düzenlenen Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Güvenliği Kongresi'nin 2'nci gününde 'Akkuyu Nükleer Santrali' oturumu gerçekleştirildi. Radisson Blu Otel'de gerçekleştirilen kongrenin Akkuyu oturumunda konuşan Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Dairesi Başkanı Necati Yamaç, "Fukuşima kazasının ardından bazı ülkeler nükleer inşaatına başladı, bazı ülkeler santral kapattı. Almanya ömrü dolan nükleer santrallerinin yarısını kapattı. Japonya Fukişima kazasından sonra tamamını kapattı ve 2 tanesini geri açtı. Japonya'nın santral kapatması kendisine yıllık 40 milyar dolar maliyet çıkardı. İlave enerji ve petrol ithal etmek zorunda kaldı" dedi.
TARIM VE TURİZMLE KIYASLADI
Nükleer santraller ile birlikte tarımsal ihracatın gündeme getirildiği ve bu konuda çekinceler olduğuna vurgu yapan Yamaç, "Tarımsal ihracat bakımından ilklerde yer alan ülkeleri sıraladık. Bu ülkelerin tamamında nükleer santral var ve toplamda 218 tane. Neredeyse dünyadaki nükleer santrallerin yarısı bu ülkelerde. Dolayısıyla Türkiye nükleer santrali ilk kez yapıyor ama dünya ilk kez yapmıyor. Endişe duyduğumuz konularda dünyadaki uygulamalara bakmamız gerek. Dünyada turist çeken önemli merkezler Paris, Londra ve Madrid. Bu merkezlere 70 km uzaklıkta nükleer santraller olduğunu görüyoruz. Dünyada 31 ülkede nükleer santral var ve bu ülkelerin 10 tanesinin nüfusu İstanbul'un nüfusundan küçük. Bu 10 ülkede 29 tane nükleer santral var. Bu ilginç bir nokta" diye konuştu.
'İŞİN BÜYÜK KISMINI TÜRK ŞİRKETLER YAPACAK'
Etkinlikte konuşan Akkuyu Nükleer Güç Santralleri Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, santralle ilgili son durumu katılımcılarla paylaştı. Santral ile ilgili 2013 planlarını aktaran Kasumov, "Raporun ocak ayı itibari ile onaylanmasını bekliyoruz. Üretim lisanslarının alınması ve inşaat lisanslarının alınması için gerekli hazırlıklar yapılacak. Proje dönemi toplam 12 yıl. İlk 4 yıl işin başlamasından birimin teslim edilmesine kadar. 60 yıllık bir çalışma zamanı 35.2 milyar kilowatt/yıl tüm birimler için. İşin büyük kısmı inşaat. İnşaat işinin büyük kısmını Türk şirketler yapacak. Nükleer enerjinin gelişmesi konusunda çalışmaya hazırız. Böylesi bir nükleer tesisin inşaatı 15-20 bin arası iş potansiyeli yaratmakta bölgede. 3500 kişi de nükleer santralin çalışanı olacak. İnşaatın yüzde 95'i ve kurulumun yüzde 30'u Türk şirketleri tarafından gerçekleştirilecek. Ekipman ve materyalin yüzde 20'si Türk şirketlerinden temin edilecek" açıklamasında bulundu.
FUKUŞİMA DERSİNİ ANLATTI
Rosatom Overseas’ın Genel Müdür Danışmanı Sergey Boyarkin ise nükleer santral tasarımlarında temel amacın çevreyi kirletmemek olduğunu belirtere, şunları söyledi:
"Çevrenin kirlenmemesi için 3 temel güvenlik işlemini yerine getirmeliyiz. Birincisi reaktivitenin kontrol edilmesi. Her an için tepkimeleri kontrol altında tutmalı ve reaktörleri durdurma imkanına sahip olmalıyız. Bu işlev Çernobil'de mevcut değildi ve bundan dolayı kaza oldu. İkincisi reaktörden ısının uzaklaştırılması. Bu Amerika'da ve Fukuşima'da yerine getirilememişti. Güvenlik temel ilkedir. Fukuşima'dan çıkardığımız ders şu; Güvenlik işleri elektrik olmadığında da yerine getirilmeli."