BURSA’nın İznik İlçesi’ne bağlı Müşküle Köyü’nde bulunan ve 'Nazım’ın Çınarı' diye adlandırılan ağacın köklerine, Nazım Hikmet’in Moskova’daki mezarından getirilen toprak döküldü.
Nazım Hikmet’le birlikte Bursa Cezaevi’nde yatan Müşküle Köyü'nden edebiyatçı İsmail Başaran’ın arkadaşı ve köylüsü olan 84 yaşındaki Fevzi Kavuk, ünlü şairin ölümünün birinci yılında köylerine bir çınar fidanı dikti. Çınar’ın ünü ülkeye yayılmaya başlayınca 1978’de kesilip yakıldı.
Eski çınarın bulunduğu bölgenin az ötesine 13 yıl önce yeni bir çınar fidanı dikildi ve  'Nazım Çınarı' adı verildi. İznikli belgesel yönetmeni Serdar Güven'in geçtiğimiz yıl Moskova dönüşünde Nazım Hikmet'in kabrinden aldığı toprak, dün düzenlenen anma etkinliğinde Nazım'ın Çınarı'nın köklerine serpildi.
Müşküle ve Göllüce köylülerinin organize ettiği etkinliğe, Sol Cephe Bursa Meclisi üyeleri de katıldı. Etkinlikte konuşan şair- yazar Abdullah Nefes, 'İnsan Nazım' söyleşisi ile katılımcılara Nazım’ın hayatından ve şiirlerinden oluşan kesitler sundu. Nefes, "Nazım Hikmet, Bursa Cezaevi yıllarında 20 bin mısra yazdı. Memleketin Manzaraları Şiirleri bu mısralardan oluştu. Şiirlerini cezaevi dışına ise yine cezaevi müdürünün kızı çıkarttı. Bursa onu misafir etti ve iyi baktı" dedi.
Tiyatro sanatçısı Osman Eren de Nazım Hikmet şiirleri okudu.
Sol Cephe üyesi gençlerinin 'Nazım Hikmet Memleket' şarkısını söylemesinin ardından, Müşküle Köyü'nden 7 yaşındaki Hüseyin Sargın, Soma'da yaşamını yitiren madenciler anısına Nazım'ın 'Medenci' şiirini okudu. Minik Şair, dinleyenlere duygulu anlar yaşattı.

HA(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)