AYDIN'ın Nazilli İlçesi'nde, belediyeye hizmet veren taşeron bir firmanın 200 işçisi, 1 Mayıs'tan itibaren 2 ay süreyle ücretsiz izine çıkarılacaklarını öğrenince tepki gösterdi. Belediye temizlik işleri, fen işleri ve itfaiye birimlerinde çalışan işçiler, belediyeye yürüyüp kararı protesto etti. Belediye Başkanı Haluk Alıcık, ilin büyükşehire geçmesi sonrası kaynaklarının azaldığını, işten çıkarılan işçinin bulunmadığını ve dönüşümlü olarak işçilere ücretsiz izin yaptırma kararı aldıklarını belirtti.
Ordu Caddesi Atatürk Parkı içinde bulunan Temizlik İşleri Atölyesi'ne bugün saat 08.00 mesai için gelen işçiler, 1 Mayıs'tan itibaren 2 ay boyunca ücretsiz izne çıkarılacaklarını öğrendi. Konuyu değerlendiren işçiler eylem kararı aldı. Saat 13.00'te harekete geçen işçiler, 300 metre yürüyüp bedediye binası önüne geldi. Bir süre burada oturma eylemi yapan işçiler, ardından taşeron şirketin sahibi Ö.T. ve MHP'li Belediye Başkanı Haluk Alıcık ile görüşmek istediler. Kalabalık grubun belediye önüne gelmesi üzerine bölgeye çok sayıda resmi ve sivil polis ekibi sevk edildi. İlçe Emniyet Müdürü Ali Berksoy da bölgeye gelerek olası bir olumsuzluğa karşı ekipleri buradan yönetti.
İşçilerle konuşmak için yanlarına Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Erdemir geldi. Başkan Alıcık'ın Ankara'da olduğunu söyleyen Erdemir, grubun içinden seçilecek sözcülerle konuşmayı teklif etti ama kabul görmedi. Bunun üzerine işçilere seslenen Başkan Yardımcısı Erdemir, "Sizleri işten çıkarmadık. Ancak büyükşehir yasasıyla birlikte belediyemizin gelirleri düştü. Bu nedenle de şirketiniz ile belediyemiz arasında yapılan görüşmeler sonucunda dönüşümlü olarak iki ay ücretsiz izne ayrılmanız kararlaştırıldı. Kimsenin işten çıkarıldığı yok" dedi. Erdemir'in açıklamalarından tatmin olmayan işçiler, sloganlarla protestosunu sürdürdü. Bir işçinin sinirlenerek belediye önünde bulunan ilan panosuna kafa attığı görüldü. Aynı işçi bir süre sonra sinir krizi geçirdi, çağrılan 112 sağlık personeli müdahalede bulundu. Yarın hiçbirinin ilçede temizlik yapmayacağını söyleyen işçiler ardından dağıldı.
BAŞKANIN KORUMASI DA İZNE ÇIKARILDI
Kendisini telefonla ulaşaşan muhabirine konu ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Haluk Alıcık, 900 personelin bulunduğu Nazilli Belediyesi'nde taşeron firma bünyesinde 730 işçinin çeşitli birimlerde çalıştığını söyledi. Başkan Alıcık, Büyükşehir Yasası'yla birlikte bu sayıya kapanan İsabeyli Belde Belediyesi'nde görevli 30 personelin daha eklendiğini açıkladı. Başkan Alıcık, "Ben kendi korumamı bile iki ay ücretsiz izine ayıracağım ve onun maaşını kendi cebimden karşılayacağım. Ben göreve geldiğim günden bugüne kadar herkesin aş ve iş derdine çare olmaya çalıştım, bu işçilerden birçoğunu da ben işe aldım. Onların da çoluk çocukları olduğunu biliyorum ve işten çıkarılmalarına gönlüm razı olmadı. Bu nedenle de dönüşümlü olarak izne ayrılması kararlaştırıldı. Belediyemize İller Bankası'ndan bu ay 1 milyon 700 bin lira geldi. Bunun 700 bin lirası personel gideri ve kalan 1 milyon lirasını da temizlik işçilerine gitti. Biz Nazilli Belediyesi olarak kendi öz kaynaklarımızı yaratıncaya kadar küçülmeye gitmek zorundayız. Bu benim elimde olan bir şey değil. Büyükşehir Yasası'nı ben çıkarmadım" dedi.
Öte yandan, 10 Mayıs 2012 tarihinde düzenlenen operasyonda ihaleye fesat karıştırdığı gerekçesiyle tutuklanan, ilerleyen süreçte tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan şirket sahibi Ö.T.'ye, telefonlarının kapalı olması nedeniyle ulaşılamadı.

MG(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)