Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU / ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Boğazı'ndan bir saat içinde NATO bayraklı 2'si İtalyan, 1'i İngiliz ve 1'i Türk olmak üzere 4 savaş gemisinin peş peşe geçmesi heyecan yarattı. Savaş gemilerinin Ukrayna'da ateşkesin sona ermesiyle yeniden ısınan Karadeniz'e gittiği belirtildi.
İtalyan donanmasına ait F583 borda numaralı 'Aviere' ve 5561 borda numaralı 'Rimini', İngiliz donanmasının 37 borda numaralı 'Chiddingfold' gemileri ile Türk donanmasına ait M270 borda numaralı 'Akçay' isimli mayın gemisi, bugün saat 13.45'te Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yaptı. Çanakkale önlerine ilk olarak saat 15.00'te İtalyan savaş gemisi 'Aviere' ulaştı. Daha sonra ise sırasıyla Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait 'Akçay', İngiliz donanmasına ait 'Chiddingfold' ve son olarak İtalyan donanmasına ait 'Rimini' isimli savaş gemileri Çanakkale önlerine ulaştı. Savaş gemilerine Türk Sahil Güvenlik botu eşlik etti.
Boğaz geçişi sırasında savaş gemilerindeki NATO bayrağı dikkati çekti. Savaş gemilerinin, Ukrayna'da ateşkesin sona ermesiyle birlikte yeniden ısınan Karadeniz'e tatbikat için mi, yoksa başka bir görev için mi gittiği açıklanmadı. Savaş gemilerinin 36 milli Çanakkale Boğaz geçişini tamamladıktan sonra Marmara Denizi'ne açılacağı ve Karadeniz'e doğru yol alacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI