BURSA’nın Gemlik İlçesi’ndeki bir liman işletmesinde, 10 Ekim gecesi gemilerden alınan atıkların biriktirildiği sintine tankı valfinin patlaması sonucu oluşan kirliliğin temizlenmesi çalışmaları tamamlandı.
Gemlik’teki Gemsaz Mevkii’nde bulunan Roda Limanı'na ait sintine tanklarının valfinde 10 Ekim gecesi patlama meydana geldi. Gemilerden alınan ve tankta biriktirilen atıklar denize yayıldı. Zift ve atık yağlar karşı sahildeki Narlı kıyılarına ulaştı. Atıklarla Narlı balıkçı barınağında bulunan 200’e yakın tekne zifte bulandı. Kirlilikten balık ve karabataklar da etkilendi. Liman işletmesinin çağrısı üzerine 50 kişilik ekibin 11 günlük çalışmasıı sonucu Narlı kıyıları temizlendi.
Çalışmalar tamamlanınca Gemlik Belediye Başkan Vekili AK Parti’li Refik Yılmaz, Roda Limanı Genel Müdürü Ali Açıl ile birlikte bugün Narlı sahilinde incelemelerde bulundu. Refik Yılmaz, Roda tetkililerine titiz çalışmalarından dolayı, Narlı Köyü halkına da gösterdikleri sabır ve yardımlarından dolayı teşekkür etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı dünyaca ünlü uzman bir firmanın Roda Limanı  yetkililerince olayın gerçekleşmesinin hemen ardından ilçeye davet edildiğini hatırlatan Refik Yılmaz, 11 gün içinde kazanın tüm izlerinin silinmesinin sevincini yaşadıklarını kaydetti. AB normlarının sadece ticaret ve siyasette değil, sanayi ve limancılık sektöründe de geçerli olduğunun altını çizen Refik Yılmaz, 'kirleten temizler' sözünün bu çevre kazası sonrasında da geçerli olduğunu ve çalışmaların tüm giderlerinin Roda Limancılık Şirketi tarafından karşılandığını açıkladı.
Bir daha böyle önlemlerin yaşanmaması için denetimlerin ve teknik güvenlik çalışmalarının artırılmasından yana olduklarını vurgulayan Yılmaz, bundan sonra sintine atıklarının da daha iyi muhafaza edilip, bertaraf tesislerine de daha güvenle götürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Roda Limancılık Genel Müdürü Ali Açıl da firma ve sektöre bakış açısından içlerinde deniz aşkı bulunduğunu ifade ederek, Narlı gibi Marmara’nın en güzel sahil köylerinden birisinin kısa sürede temizlenmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ali Açıl, kazanın teknik incelemesinin sürdüğünü ancak bir valf üretim hatası sonrasında patlamanın gerçekleştiğine inandıklarını söyledi. ISO 9000 belgeli firmanın her türlü duyarlılığı ve titiz çalışmayı üstlendiğini de açıklayan Genel Müdür Ali Açıl, "Kesinlikle ihmal söz konusu değildir. İyileştirici tedbirlerimizi aldık. 10 gün içinde çevre kazasının izlerini tamamen sildik. Bu çalışmalarımız Türkiye ve Dünyadaki tüm limancılık ve sanayi kuruluşlarına da örnek olsun" dedi.
Açıklamaların ardından 2 ördek, Refik Yılmaz ve Ali Açıl tarafından denize bırakıldı.