Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD), CNR Expo Fuar Merkezi'nde açıldı. Açılış için düzenlenen törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.
"DAHA YAPACAĞINIZ ÇOK İŞ VAR"
İstanbul Valisi Mutlu, "Rakamlarla sektörün Türkiye ve dünyadaki yerini bizlere net olarak aktardılar. Bunlarla gururlanıyor ve memnuniyetimizi belirtiyoruz. Bu başarılarla sizleri de yürekten tebrik etmek istiyoruz. Ama daha önünüzde kat edilmesi gereken çok mesafeler olduğunu da ifade ettiniz. Bundan sonra yapmamız gereken çok büyük işler var. Galiba bu fuarlar da bizim atılımımıza vesile olacak. Bizim daha fazlasını yapma ihtiyacımız asla geri plana düşmemeli. 118 milyar dolarlık dünya ticaret hacmi içinde henüz yüzde 1'i yakalayamamış bir sektör olarak görüyoruz. Daha yapacağınız çok iş var. Dünyanın ayakkabıcılık sektöründe 8. olan ülkesi galiba ihracat rakamları itibarıyla çok daha fazlasını yapması gerekiyor. Siz bunu yüzde 1'ler seviyesine 1,5 milyar dolar rakamını hedef gösterdiniz. Bugünki ithalat ve ihracatı 2023'de yüzde 1'e çıkaracağınızı görüyoruz. Bu bana göre sektörün gücü itibarıyla çok küçük bir hedef. Sizin bu hedefin çok üstüne çıkmanız gerekiyor' diye konuştu.
"BAŞARININ DAHA DA GELİŞECEĞİNİN UMUDU İÇİNDEYİM"
İstanbul'da önemli fuarların yapılmasından belediye başkanı olarak memnuniyet duyduğunu belirten İBB Başkanı Topbaş ise "Herbirinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. AYMOD gerçekten 50 yıllık mazisinde, büyük bir mücadele sonrası başarı yakaladığını ortaya koymaktadır. Bu şekilde İstanbul'daki diğer fuarların da etkin olmasını arzu etmekteyiz. Bir fuarın başarılı olması o kentin dünyadaki tuttuğu yerle orantılıdır. Eğer bir kent kendi özelliklerini dünyaya yansıtıyorsa, o kentte bulunmak bir ayrıcalıksa oradaki fuarlar da çok daha fazla etkili oluyor. Bundan dolayı da umutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Artık Türkiye'de bizim kendimize has markaları ortaya çıkarmanın zamanının da geldiğini biliyorum. Tercih edilebilir bir sektörde üretimin başladığını görmekteyiz. Bundan dolayı da başarının daha da gelişeceğinin umudu içindeyim" dedi.
Konuşmaları ardından Vali Mutlu ve İBB Başkanı Topbaş'ın da aralarında bulunduğu protokol, fuarın açılış kurdelesini kesti. Vali Mutlu ve Topbaş ardından fuardaki standları gezerek ayakkabı üreticilerinden bilgiler aldı. Mutlu ve Topbaş, kelebek kanatları kullanılarak süslenen bazı ayakkabıları da yakından inceledi. Kelebeklerin göç yolları üzerinde yapılan araştırmalar sonunda bulunan ölü kelebeklerin kanatlarının su baslı yapıştırıcalarla ayakkabıların üzerine yapıştırılmasıyla oluşturulan ayakkabı ve çanta modellerini inceleyen Vali Mutlu, "Siz bu ayakkabıyı giyer misiniz" sorusuna "Niye giymeyeyim. Büyük bir keyifle giyeriz" yanıtını verdi.