SURİYE’deki PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, davet edilmedikleri Cenevre-2 Konferansı’ndan beklentileri olmadığını, Kürt sorunu çözülmeden Suriye’den çözüm bulunamayacağını söyledi. Müslim, Türkiye veya Irak’a düşman olmadıklarını, oluşturacakları demokratik yönetim sayesinde Türkiye sınırının daha güvenli hale geleceğini ileri sürdü.
Önümüzdeki çarşamba günü yapılacak Cenevre 2 Barış Konferansı’na çağrılmayan Kürt Yüksek Komitesi üyelerinden PYD’nin lideri Salih Müslim, Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin sorularını yanıtladı. Konferansa, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu içindeki Kürt temsilcilerin katıldığını belirtilirken, Müslim, bu durumu değerlendirirken, “Henüz konferansa katılacak Kürt temsilcilerinin isimleri belli değil. Ama görünüşe göre Kürtleri temsil etmeyen kişiler bir araya getiriliyor. Kaldı ki Kürtlerin sorunları gündeme alınmadığı için bu sorunların dile getirileceğini sanmıyorum" dedi. Salih Müslim, Cenevre’deki Barış Konferansı'ndan bir beklentileri olmadığını, uzun vadede sorunların çözülebilmesi için kendileriyle görüşülmesinin kaçınılmaz olduğunu öne sürdü. Müslim, Kürt sorununu dışarıda bırakarak Suriye'de çözüm bulunamayacağını vurguladı. Müslim, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nu ‘Yapay bir oluşum’ olarak nitelendirirken Kürtler’in ve Suriye'deki halkın tamamını da temsil etmediğini Batı dünyasının çıkarlarına hizmet ettiklerini söyledi.
Salih Müslim, Suriye’de sol ve demokratik muhalif güçlerin yeterince desteklenmediğini, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler tarafından onaylanmadığını ifade ederken, tüm bu güçlerin bir araya gelmesi ve bir görüş birliğine varması gerektiğini anlattı. Müslim, Suriye'deki Kürt bölgesinde nasıl bir yapılanma arzuladıklarını belirterek, “Suriye sınırları içerisinde demokratik hakların anayasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz. Demokratik bir konfederasyon oluşturabilmek için geçici bir yönetim oluşturduk. Bu yönetim bölgede yaşayan tüm bileşenlerin; Kürtler, Araplar, Türkmenler ve Asurilerin haklarını koruyacak” dedi.
“TÜRKİYE VEYA IRAK’A DÜŞMAN DEĞİLİZ”
PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kürt sorununun Kürtler’in yaşadığı Türkiye, İran ve Irak'ta da çözülmesi gerektiğini, Türkiye'ye ya da Irak'a düşman olmadıklarını vurguladı. Müslim, Suriye’nin kuzeyindeki ‘Rojava’ olarak adlandırılan Kürt bölgesinde oluşturulacak bir demokratik yönetim sayesinde Türkiye-Suriye arasındaki sınırın daha güvenli olacağını iddia etti.