Sebile ÇETİN/KOSOVA, () - BURSA’nın merkez Osmangazi İlçe Belediyesi tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Murat Hüdavendigar'ı Anma etkinliği, Kosova'daki türbesinde gerçekleşti. Törende türbenin yeni sanduka örtüsü de giydirildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Osmanlı Devleti’nin çekilmesiyle bu coğrafyada yaşanan acı, kan ve gözyaşından ibarettir. Türkiye’nin bu coğrafya ile irtibatı bir kardeşlik bağının hatırlatılması" dedi.
Kosova'nın fethini gerçekleştiren ve savaş sonrası meydanını gezerken bir Sırp askeri tarafından şehit edilen Murat Hüdavendigar, Piriştine yakınlarında iç organlarının bulunduğu türbesinde anıldı.
BURSA’DAN SANDUKA ÖRTÜSÜ
Osmanlı Devleti'nin Sultan unvanı takılan ilk padişahı olan Murat Hüdavendigar'ın, kendisini öldüren Sırp askeri Miloş Obiliç’in adını taşıyan kasabadaki şehitlikte Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 9'ncusu düzenlenen anma töreni öncesi 1. Murat’ın türbesindeki sanduka örtüsü de yenilendi. Olgunlaşma Enstitüsü, 1. Murat’ın Bursa’daki türbe örtüsünün aynısını, Kosova’daki sanduka için işledi. 6 ay süren çalışmayla Nisa Suresi’nin 80'nci ayetinin Maraş usulü işlendiği yeni örtü, 45 bin liraya mal oldu. "Kim Peygambere itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur" anmalına gelen ayetin yazıldığı örtü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan ve Osmangazi Belediye Başkanı AK Parti’li Mustafa Dündar tarafından açıldı.
Şehitlikte yapılan duaların ardından Obiliç Belediye Başkanı Cafer Gaşi, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternova ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı(TİKA) Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhammet Ali Yıldırım'ın katılımıyla birlikte Sultan Murat Hüdavendigar Kültür ve Tanıtım Evi gezildi. Genel Başkan Yardımcısı Şentop ve Gül anı defterine düşüncelerini yazdı.
'BİZ HERKESİN İNANCINA SAYGILI BİR MEDENİYETTEN GELİYORUZ'
Kur’an-ı Kerim okunması ile başlayan anma törenleri, 1. Murat Hüdavendigar’ın duasının önce Türkçe okunmasının ardından Kosovalı ses sanatçısı Basri Luştaku tarafından Arnavutça seslendirildi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, 88 yıl önce Makedonya’dan göçen bir ailenin çocuğu olduğunu hatırlatarak, "Meşhed-i Hüdavendigar diye meşhur olan bu yer, Osmanlı döneminde en önemli yerlerden biridir. Osmanlı beyliğini bir devlet haline getiren padişahı Murat Hüdavendigar’dır. Osmanlı, hepimizin Balkanların ve Kafkasya ve Orta Asya’nın ortak tarihidir. Bu bölge, o dönemde Balkanlaşma yapılmaya çalışılmaktaydı. Osmanlı’nın gittiği yerde asimilasyon ve işkence yoktur. Osmanlı’nın davası, şan şöhret bir güç gösterisinde bulunma davası değil kendi, inandığı görüşleri başkalarına gösterme çabasıdır. Osmanlının çekilmesiyle bu coğrafyada yaşanan acı, kan ve gözyaşından ibarettir. Türkiye’nin bu coğrafya ile irtibatı bir kardeşlik bağının hatırlatılmasıdır. Buradaki kardeşlerimizin talepleri için yapılan çalışmaları hepimiz biliyoruz. Tarihi köklerimize dönmek ve kendi köklerimizi tanıyarak, yeniden inşa etmek zorundayız. Bizim kimliğimizi muhafaza etmemizin en önemli unsuru bizim sahip olduğumuz değerler silsilesidir. Biz herkesin inancına saygı gösteren bir medeniyetten geliyoruz. 21'inci Yüzyıl bu bölge için çok acı getirdi. Umarım bu son alacaktır" dedi.
'BARIŞ VE BİRLİKTE YAŞAMA ANLAYIŞINI ARIYORUZ'
AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, Murat Hüdavendigar'ın 625 yıl önce buraya fetih, barış ve esenlik getirmek için geldiğini belirterek, "Dünyanın ihtiyacı olan barış ve bir arada bu hayatı yaşamak anlayışını hakim kılmaktı. Bugün insanlığın aradığı mesaj ve anlamda tam olarak budur. Mehmet Akif Ersoy da bu topraklarda yaşamıştır. Bugün gönülleri, yürekleri, barışa, selama, hoşgörüye açmak için yola çıkan bir sultanın huzurundayız. Bugün onun kalbinin gömüldüğü yerdeyiz. Bu sultanın torunları olarak burada olmanın mutluluğu içindeyiz" diye konuştu.
'DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da kardeş Obiliç Belediyesi’ndeki termik santral kazasında yaşamını yitirenleri anarak, Sultan Murat Hüdavendigar’ı, 2006 yılından bu yana Osmangazi Belediyesi olarak Kosova’da bu törenleri düzenlediklerini hatırlattı. Kosova Cumhuriyeti kurulurken verdikleri desteği sürdürdüklerini kaydeden Dündar, "İlişkilerin gelişmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz önce kardeş belediyelerin halklarını kaynaştırmak ardından bunu ülkeler arasına taşımaktır. Biz kurduğumuz bu sıcak ilişkilerle ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sunuyoruz. 27 yıllık hükümdarlık süresince barışçıl politika izleyen Murat Hüdavendigar gibi onun izinde hizmetlerimizi artırarak devam ettireceğiz" dedi.
'TÜRK HALKI KOSOVA HALKININ HER ZAMAN YANINDADIR'
Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan da bu türbenin bölgede huzur, barış ve kardeşliğin simgesi olduğunu kaydederek, "Bu topluluğu bir araya getiren geçmişten gelen kardeşlik hissidir. Türk halkı, Kosova halkının her zaman yanında olmuş ve olmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti tüm kurumlarıyla Kosova’ya desteğini sürdürmektedir. Kosova’da pek Osmanlı dönemine ait eserler, TİKA tarafından onarılmıştır. Bizim tek arzumuz dostluk, kardeşlik ve barış dolu yarılara birlikte yürümektir" diye konuştu.
'BU KÜLTÜRE SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Obiliç Belediye Başkanı Cafer Gaşi ise,Osmanlı dönemine ait kurulan ilk külliyelerden birinin Murat Hüdavendigar olduğunu ifade ederek, Sultan Murat türbesinin kendileri için önemli olduğunu ve bu kültüre sahip çıkacaklarını vurguladı.
'SULTAN MURAT GÖNÜLLERİ FETH ETTİ'
Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternova, Sultan Murat’ın bu topraklara gelmeden önce halkının insanlık tarihinde görülmemiş işkencelere maruz kaldığına dikkat çekerek, "Sultan Murat, bu topraklardaki insanların gönüllerini fethetmiştir. 625 yıldır ailelerimiz karıştı. 500 yıldır aynı sofrada oturduk. Halkımızın büyük çoğunluğu İslamiyeti kabul etti. Halkımız, Sultan Murat’a borçludur. Onlar İslamiyet’in buraya gelmesini sağlamıştır. Biz o padişah ve Türklere dua ediyoruz. Bu bizim bağlarımızı güçlendirmektedir. Bir sürekli doğru olan için sesimizi yükseltmeliyiz" dedi.
Konuşmaların ardından Kosova ve Türkiye'den törene gelenlere Arnavut böreği ikram edildi.

FOTOĞRAFLI