MURADİYE (Van), () - VAN’ın Muradiye İlçesi’nde kadınlara yönelik süt ve süt ürünleri konulu bilgilendirme semineri verildi. Bir doktor ve bir ebe tarafından verilen seminerde kadınlara sütün kaynatılmadan peynir yapılmaması uyarısı yapıldı.
Muradiye İlçesi'ne 10 kilometre uzaklıkta bulunan Açıkyol Mahallesi taziye evinde verilen seminere Dr. Cemil Güner ve Ebe Eda Uzuner konuşmacı olarak katıldı. Süt ve süt ürünlerinden buluşan hastalıklarla ilgili vatandaşları uyaran Dr. Cemil Güner, sütü kaynatmadan peynir yapılmasının en büyük hata olduğunu söyledi. Bunun yerine hayvanların memelerini temizleyip hayvan dışkılarının süte karışmaması için gerekli önlemlerin alınması, sağılan sütün ise iyice kaynatıldıktan sonra peynir yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Güner, bölgede brusella hastalığının başta geldiğini bunun da sütün kaynatılmadan peynir yapılmasından kaynaklandığını söyledi.
Dr. Güner, bunun önlenmesi için sütün 100 derece kaynatılması gerektiğini, bunun da hastalığı önleneceğini belirtti. Kadın hastalıkları konusunda da bilgi veren Dr. Cemil Güner ve Ebe Eda Uzuner, hijyene önem verilmesi gerektiğini belirterek, "En küçük bir rahatsızlıktan kendiniz atadan ve babadan gördüğünüz bir şeyi yapmadan ilk olarak en yakın bir sağlık kurumuna müracaat etmeniz faydanıza olacaktır" diye konuştu.

SS(FE/BT) (FOTOĞRAFLI)