BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) heyeti, Irak, İran ve Afganistan'dan Zonguldak'a gelen mültecilerin ihtiyaç ve sorunlarını belirlemek amacıyla çalışma başlattı. Valilikte heyetle görüşen mülteciler, çalışma izinleri olmadığını, aylık 100 TL verilen nakdi yardımın da yetmediğini söyledi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde görevli 2'si yabancı 1'i Türk 3 kişilik heyet, Zonguldak'ta kalan Irak, İran ve Afganistan uyruklu mültecilerle Valilik'te gruplar halinde görüştü. Mülteciler, geldikleri yer, daha önce yaptıkları işler gibi bilgilerin yanında ihtiyaç ve sorunlarını heyete anlattı. Mülteciler, en büyük sıkıntılarının çalışma izni verilmemesi olduğunu söyledi. Valilikten aylık 100 liralık nakdi yardım aldıklarını belirten mülteciler, ev kiraları, elektrik ve su paralarının yüksek olduğunu, biriktirdikleri paranın da bitmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını anlattı.
İl Göç Müdür Vekili Ahmet Güngör, Ankara'da ön kayıtları yapılan mültecilerin kesin kayıtlarının yüz yüze görüşerek yapıldığını söyledi. Mültecilerin ihtiyaçlarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan sağlandığını belirten Güngör, "İhtiyaç ve taleplerini BM heyetine de anlatıyorlar. Oluşturalacak raporu biz de okuyarak değerlendireceğiz" dedi.
Çalışmanın Irak, İran ve Akganistan'dan gelen mültecileri kapsadığını belirten Güngör, Suriyeliler'in bu çalışmanın dışında olduğunu, onlarla ilgili çalışmanın AFAD bünyesinde yapıldığını söyledi.

GG,CT(EE/İD) (FOTOĞRAFLI)