BÖLGENİN önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefalinin göçü başladı.
Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan 'İnci kefalinin üreme dönemi nedeniyle 15 Nisan- 15 Temmuz arası uygulanan av yasağı devam ediyor. Yaklaşık 2 milyar balık üremeleri öncesi adaptasyon için akarsu ağızlarına gitmeye çalışırken, vatandaşlarda göçün izlenebildiği yerlerden Muradiye'deki Bendimahi Çayı'na akın ediyor. İnci kefalinin korunması için bölgede yıllardır çalışma yürüten, YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, inci kefali balığının neslinin korunması amacıyla 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde uygulanan av yasağına uyulmasının, anne olan inci kefaline en büyük saygı ve hürmet olduğunu belirtti. Üreme dönemi için akarsulara büyük zorluklarla giden İnci Kefali'ni bekleyen en büyük tehlikenin kaçak avcılar olduğunu belirten Prof.Dr. Sarı, şöyle konuştu:
"İnci kefalin bu göçü bu kadar muhteşemken balığın göçünü hasretle bekleyen kaçak avcılar bu dönem geldiğinde daha yumurtasını bırakmamış, balığı burada avlayarak satmaya çalışıyorlar. Her canlının neslini devam ettirme hakkı var. İnci kefalin de neslini devam ettirme hakkı vardır. İnci kefali dünyada sadece Van Gölü Havzası'nda yaşayan endemik bir balık türü. İnci kefali yumurtlamak için dereye geldiğinde kaçak balıkçılar bu derelerden avlayarak bunu götürüp satmaya çalışıyorlar. Şimdi bizim kültürümüzde, ananemizde, gelenek ve göreneklerimizde, örfümüzde, dinimizde hiçbir şeyde üremek üzere olan bir hayvana zarar vermek yoktur. Dolayısıyla bunu yapan insanlar, çok yanlış bir faaliyet yapmış oluyorlar."
İnci kefalinin göçünün kutsal olduğunu anlatan Prof.Dr. Sarı, annelerin kutsal olduğunu, bu nedenle inci kefali göçüne kutsal göç dediklerini söyledi. İnci kefalinin gelip yumurtalarını bırakıp tekrar göle geri döndüğünü anlatan Sarı, şöyle dedi:
"Nasıl ki bir anne yavrusuna zarar verilmesini istemiyorsa, nasıl ki bir anne yavrusunu korumak için kendi canını feda ediyorsa, inci kefali de akıntıya karşı, beslenmeden aç bir şekilde aynı diğer annelerde olduğu gibi canını feda edercesine buraya gelipr yumurtlamaya çalışıyor. Diyoruz ki, cennet madem anaların ayakları altında. Annelerin ayakları altında olan cennet sadece insanlara mı mahsus acaba? İnsan olan annelerimize saygı gösteriyoruz. Peki İnci kefali annelere niye saygı göstermiyoruz? Van Gölü'nün çevresindeki tüm insanlarımıza buradan sesleniyorum, lütfen İnci kefaline saygı gösterin."
Göçün başlamısıyla birlikte binlerce kişi inci kefalin zorlu üreme serüvenini izlemek için Bendimahi Çayı'na geliyor.

SS(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)