Mustafa SARIİPEK- Cihan KAYA/MUĞLA, () - MUĞLA'nın çeşitli ilçelerinde, 2005 yılından bu yana Avrupa'da düzenlenen Büyük Atlama (Big Jump) etkinliği gerçekleştirildi. Saatler 16.00'yı gösterdiği anda etkinliğe katılan tüm çevreciler, kendilerini aynı anda serin sulara bıraktı.
Nehirlerin insanların yaşam kaynağı olduğunu hatırlatmak ve yaşamalarını sağlamak amacıyla 2005 yılından bu yana Avrupa'da düzenlenen Büyük Atlama (Big Jump) etkinliği, Türkiye'de Doğa Derneği üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Nehirlerin insan hayatı için önemini sularla kucaklaşarak hatırlatmayı amaçlayan yüzlerce çevreci, Muğla'da da bir araya geldi. Çevreciler, bölgedeki akarsulardan Ula İlçesi'ndeki Kadın Azmağı, Fethiye'deki Kızıldere ve Yeşilvadi ile Köyceğiz'deki Yuvarlakçay'da aynı anda serin sulara atladı. Büyük atlama kapsamında 16'sı Türkiye'de olmak üzere Avrupa'da 175 noktadan atlayış gerçekleştirildiği belirtildi.
Ula ilçesi Kadın Azmağı'ndaki atlayış sonrası açıklama yapan Akyaka Platform Sorumlusu Serkan Taşdelen, "Derelerin özgür akması için bu projede yer aldık. Umuyoruz ki bütün denelerimiz artık özgür akacak. HES'ler yapılmayacak. Diğer kuruluşlara satılmayacak. Tek istediğimiz bu ve bunun için de buradayız" dedi.
Bir diğer çevreci Zeynep Hüsrevoğlu, "Bodrum'dan destek amaçlı geldim. Olumsuz gelişmeleri engellemek veya protesto adına buraya geldim" diye konuştu.
Köyceğiz ilçesinde basın açıklamasını yapan Yuvarlakçay Koruma Platformu Üyesi Murat Demirci de "2000-2011 yılları arasında Yuvarlakçay'ın özgür akması için başlattığımız mücadelenin sonucunda kazanılan davalarla, Yuvarlakçay özgür kalmaya devam etti. Bugün de Avrupa genelinde yapılan atlayış için toplandık. Buraya gelenler Özgür akan Yuvarlakçay'da serin sulara girdiler" dedi. Katılımcılar sürekli olarak 'Yuvarlakçay özgür aksın, diktatöre inat atlıyoruz' sloganı attı. Yuvarlakçay'da buz gibi suya atlayan 35 kişi arasında CHP'li Köyceğiz eski Belediye Başkanı Salih Erbay da yer aldı.

FOTOĞRAFLI