MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde 10 yıl önce meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybeden 5 orman şehidi için anma yapıldı. Helikopterin düştüğü alandaki etkinliğe kazada hayatını kaybeden yabancı pilotların aileleri de katıldı. Orman şehitleri için farklı dil ve inançlara göre dualar edildi.
Milas İlçesi'ne bağlı Kalem Mahallesi yakınlarında 3 Eylül 2004 yılında meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybeden 5 orman şehidi için anma töreni düzenlendi. Orman yangınına müdahale görevi sırasında düşen helikopterde hayatını kaybeden 3 Ukrayna uyruklu ve 2 Türk görevli anısına yaptırılan anıtın önünde acılar tazelendi.
Kazada hayatını kaybeden Ukrayna uyruklu ikinci pilot Mykola Koshelnyk'in eşi Tamara Koshelnyk, oğlu Vadim Koshelnyk, gelini Oksana Koshelnyk ve torunları Artimiy Koshelnyk ile Maya Koshelnyk Milas'a geldi. Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, Koshelnyk ailesini Orman İşletme Müdürlüğü'nde karşıladı. Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Vedat Dikici ile İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu'nun da hazır bulunduğu buluşmada kazada hayatını kaybeden orman şehitleri anısına hazırlanmış plaket ve belge ailelere verildi.
Orman Bölge Müdürü Kara, bundan 10 yıl önce elim bir kazada hayatını kaybeden 5 orman şehidini saygıyla andıklarını söyledi. Kara, şöyle konuştu:
"Bir helikopterde 3'ü Ukrayna 2'si Türk 5 insan ormanlar yanmasın diye ya da orman yangını en kısa zamanda söndürülsün amacıyla çalışırken meydana gelen kazada hayatlarını kaybettiler. Bu kazada ölen Ukraynalı pilotlardan Mykola Koshelnyk'nin ailesi Milas'a gelerek kazanın meydana geldiği bölgeye ziyaret etmek istediklerini belirtiler. Biz de kendilerine her konuda yardımcı olduk. Onların anısına hazırladığımız görselleri kendilerine takdim ettik. Yine kazada hayatını kaybeden Orman muhafaza memurumuzun ailesiyle bir araya geldiler. İki aile acılarını tekrar yaşadı ve paylaştı. İnşallah bir daha buna benzer acılar yaşamayız."
Daha sonra Ukraynalı pilot Mykola Koshelnyk'nin ailesi ve orman muhafaza memuru Hasan İnci'nin ailesi ile birlikte olayın meydana geldiği Milas'a 53 kilometre mesafedeki Kalem Mahallesi Ovacık Mevkii'ne gidildi. Ukraynalı Pilot Mykola Koshelnyk'nin eşi, oğlu ve gelini beraberinde çocuklarıyla beraber orman şehitleri anısına yapılan anıtın önünde kendi inanç ve dillerinde dua etti. Şehit Orman Muhafaza Memuru Hasan İnci'nin eşi, kızı ve yakınları da kendi inançlarına göre dualarını ettiler ve anıta yanlarında getirdikleri çiçekleri bıraktılar. Helikopter kazasında yaşamlarını yitiren 5 orman şehidinin ruhları için farklı dil ve inançlarda dua yapıldı.
Helikopter kazasında hayatını kaybeden orman şehitleri için yapılan anıt ve şehitlik alanında 10 yıl geçmesine rağmen kazanın izleri hala göze çarparken, yakınlarını anmak için gelen aileler tamamen yanan helikopterden geri kalan birkaç enkaz parçasını hüzünlü gözlerle baktı.
KAZA NASIL OLMUŞTU?
Muğla'nın Milas İlçesi'nde orman yangınlarıyla mücadele için konuşlanan yangın söndürme helikopteri, 3 Eylül 2004 tarihinde çıkan orman yangınına müdahale görevi sırasında düşmüş ve 3'ü Ukrayna, 2'si Türk personel olmAk üzere 5 kişi hayatını kaybetmişti.
Olayın ardından kazada hayatını kaybeden orman şehitleri UkraynaLI birinci pilot Volodymyr Korobov, ikinci pilot Mykola Koshelnyk, Uçuş Mühendisi Mykola Choryy ile birlikte Türk pilot Mustafa Sabri Gür ve Orman Muhafaza memuru Hasan İnci'nin anısına kazanın meydana geldiği bölgede Orman teşkilatınca anıt yapılmıştı.

FOTOĞRAF