Cavit AKGÜN / MUĞLA, () - MUĞLA'nın dünyaca ünlü turistlik ilçeleri Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye'de turizm sezonu öncesinde yaşanılan sorunlar masaya yatıldı. Tabela kirliliği ile hanutçluğun önlenmesinden, turistlerin sağlık hizmetlerinin sigortalanması gibi birçok konuda önlemler alındı.
Menteşe İlçesi'ndeki Öğretmenevi'nde, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında İl Turizm Koordinasyon Toplantısı yapıldı. Toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, ilçe belediye başkanları, kaymakamları ve ilgili daire müdürleri katıldı. Turizm sezonunda yaşanılan sorunların çözümü konusunda 22 maddelik önlem paketinin görüşüldüğü toplantıda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sekretaryasında her ilçede Denetim Komisyonu kurulmasına karar verildi.
Vali Güvençer Marmaris, Bodrum ve Fethiye'de yapılan toplantılarda turizmin sorunlarının belirlenerek, bir yol haritası çıkarıldığını söyledi. Turizmin Muğla için bir gerçeklik olduğunu, sadece ekonomik değil, sosyal, kültürel bir dinamik olduğunun altını çizen Güvençer şöyle dedi:
"Tüm Türkiye'yi ilgilendiren bir sektör. 30-35 yılda herkes çok ciddi tecrübeler kazandı. Bugün Muğla turizmi eskisi gibi değil. Ancak hala hanutçuluk gibi sorunlar var. O nedenle her konuda standartları yükseltmeliyiz. Sektörler arasında entegrasyonu sağlamalıyız."
'SORUNLARIN TEMELİNTE ÇIKAR ÇATIŞMALARI VAR'
Vali Güvençer, üç ilçede yapılan toplantıda ortak sorun olarak hanutçuluğun öne çıktığına dikkat çekerek, bir Valilik Yönergesi çıkararak mevcut yasa ve yönetmeliklerin hatırlatılacağını kaydetti. Hanutçuluk ve haksız rekabetin kesinlikle önlenmesi gerektiğinin altını çizen Güvençer, "İnşaat yasağına dikkat edilmeli. Deniz kirliliğinin ve gürültü kirliliğinin önlenmesi gerekiyor. Bir de ecrimisil yakınmaları var. Sorunların temelinde mevzuattan çok çıkar çatışmaları var. Sorunları hep birlikte ele alıp çözeceğiz. Kurumlar arası eşgüdümle hedefe varmalıyız" diye konuştu.
'ULAŞIMDA İL GENELİNDE BÜYÜK KAOS'
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün ise yetki karmaşası yaşandığını belirterek, Belediye, Emniyet ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün ne kadar sorumlu olduğunun belirlenmesi gerektiğini söyledi. Deniz temizliği ve ulaşım gibi pek çok konudan büyükşehirin sorumlu olduğunu vurgulayan Başkan Gürün şöyle konuştu:
"Bize 'Büyükşehirsiniz' denildi. Evimizi yeni kuruyoruz. Bizi ilgilendiren alanlarda sistemin aksamadan yürütülmesinde yarar var. Sezonu sekteye uğratmadan her alanda disiplin getireceğiz. Hava alanlarındaki ulaşım karmaşası kaldırılmalı. Ulaşım hizmetini İstanbul'da nasıl Büyükşehir sağlıyorsa, gelecek sezon bu hizmet büyükşehir tarafından verilecek. Ulaşımda il genelinde büyük kaos var. Şimdiden bu alana girebiliriz. İnşaat yasağı ile ilgili tarihleri inşaat sektörü ile de görüşüp öyle karar vermeliyiz. Ayrıca sezonda inşaat yasağı kamu yatırım ve hizmetlerini aksatmamalı. Kanalizasyon ve arıtmalarla ilgili şikayetleri biliyoruz. Bütün aksaklıklar tespit edildi, ama bu günden yarına halledilemez. Mali durumumuza ve aciliyetine göre sıraya koyarız."
2014 Yılı Turizm Koordinasyon Kurulu başlığı altında alınacak bazı önlemler arasında, yeme- içme, konaklama tesisleri, turizme hizmet veren tüm işletmeler ile işyerlerinin denetlenmesi, gürültünün engellenmesi, belgesiz masaj, dövme yapanların engellenmesi, hamam ile saunaların denetlenmesi, turizm hekimliğinin uygulanması, işyerlerinin ruhsatlandırılması, izinsiz seyyar satıcılar ve hanutçuluk ile mücadele gibi çalışmalar yer aldı.

CA(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)