MÜFTÜ: KAZA ORUCUNA GEREK YOK
Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde, Tekke-i Atik Camii imamı Nurettin Tül akşam ezanını 5 dakika erken okuyunca, ilçede oruç tutanların büyük bölümü orucunu erken açması ile ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan fetva istendi. Mudanya Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu, talep üzerine gelen fetvayı açıkladı. Kesimoğlu’nun açıklamasına göre, Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan gelen fetva şöyle:
"Bir şehrin batısı ile doğusu arasında 7 dakikalık bir zaman farkı vardır. Dolayısıyla 7 dakikanın altında sehven ezan okunur ve oruç açılırsa orucun sıhhatine zarar gelmez ve oruç bozulmaz."
Gelen fetvaya göre Mudanya'da çarşamba günü imamın 5 dakika erken ezan okulamı nedeniyle kaza orucu tutmasına gerek olmadığını kaydeden Kesimoğlu, "Bu konuda vatandaşlarımızın müsterih olsun. Kaza orucuna gerek yok Vatandaşımız oruçlarının başına zarar geldiğini kesinlikle düşünmesinler. 17 saat oruç tut sonra bozulsun böyle bir şey yok. Bu nedenle de vatandaşlarımız rahat olsunlar çünkü tuttukları oruç makbuldür" dedi.
Müftü Kesimoğlu, erken ezanının okunmasıyla ilgili idari soruşturma açıldığını da sözlerine ekledi.
Ezanı okuyan ve esnaflık yapan emekli din görevlisi Nurettin Tül ise konuyla ilgili açıklama yapmıyor. Tül’ün arkadaşlarına üzgün olduğunu söylediği belirtildi.

FOTOĞRAFLI