Serhat TEZCAN - Mehmet İNAN / BURSA, () - BURSA’nın merkez Nilüfer İlçesi’ne bağlı Uluabat Gölü kıyısındaki Gölyazı Köyü, mübadele sırasında Yunanistan’a göç edenlerin torunlarını ağırladı. Bursa'ya 3 ayrı grupla gelenler, Nilüfer Belediyesi tarafından onarılan Aziz Panteleimon Kilisesi’nde, valiliğin izniyle ayin gerçekleştirildi.
Bu yıl Yunanistan'ın 3 ayrı bölgesinden Uluabat Gölü Kıyısı’ndaki Gölyazı Köyü’ne gelen grup, hem ziyarette bulundu, hem de ayin yaptı. Ayin öncesi açıklama yapan Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Ramazan Bayramı öncesi Müslüman aleminin bayramını tebrik etti. Barış, sağlık, afiyet ile bir bayram yaşanması dileğinde bulunan Lambriniadis, her yıl olduğu gibi 27 Temmuz'da ayin yapmaya geldiklerini dile getirdi. Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi'nde ayin yapacaklarını ifade eden Lambriniadis, "Bu sene Yunanistan'dan 3 ayrı grup geldi. Özellikle ilahileri söyleyecek koro Yunanistan'ın Drama kentinden geliyor. Bugünün özelliklerinde birisi de bu" diye konuştu.

Geçen cuma günü Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i ziyaret ettiğini hatırlatan Lambriniadis şunları söyledi:
"Kendisine bu kilisenin restorasyonu ile ilgili teşekkür ettim. Yerel seçimdeki başarısı için tebrik ettim. Kültürel güzellikler için ayrıca müteşekkir olduğumu ifade ettim. Bu sene 27 Temmuz bayram arifesine geliyor. Bu da bizi özellikle mutlu ediyor. Bu bayram atmosfer içinde hep beraber hristiyanlar, müslümanlar birlikte kutluyoruz, dua ediyoruz. Bu da bu senenin ayrıca bir özelliğidir bunun için de çok mutluyum."
MÜSLÜMAN COĞRAFYASINDAKİ OLUMSUZLUKLAR
Müslümanların yaşadığı coğrafyada yaşanan olumsuzluklara da dikkat çeken Lambriniadis, burada ayin yapacaklarını hatırlatarak şöyle devam etti:
"Hristiyanlar olarak müslümanların restore ettiği bir kilise içinde ayin yapabileceğiz. Ancak Irak, Suriye Bölgeleri'nde kiliseler yıkılıyor, camiler, ibadet evleri yıkılıyor. Dua etme, ayin yapma mutluluğunu ne hristiyan, ne müslüman kardeşlerimiz bu bölgelerde yaşayabiliyor. Bunun için üzgünüm. Bu durum için dua edeceğiz. İnşallah en kısa zamanda bu kötü olaylar son bulur ve hepinizin müslüman olsun hristiyan olsun yüzleri güler." 
Özellikle türbelere yapılan saldırıların sorulması üzerine ise Lambriniadis, şu yanıtı verdi:
"Bir ibadet yeri hangi dine ait olursa olsun kutsal bir mekandır. O dine ait insanlar için kutsaldır. Orada dua eden insanlar var. Bu imkandan esirgenmiş oluyor. Bu da çok çirkin."
Açıklamanın ardından Gölyazı'ya gelen mübadiller, ayin yaptı.
FOTOĞRAFLI