MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde yaşayan, her ikisi de rehber olan motosiklet tutkunu 30 yaşındaki Elif Kılıç ile 42 yaşındaki eşi Deniz Kılıç, 1.5 yaşındaki oğulları Kuzey ile eksi 55 derece ile dünyanın en soğuk yerlerinden olan Kuzeydoğu Sibirya’daki Rusya’ya bağlı özerk Yakutistan Cumhuriyeti’ne gitmek için hazırlıklara başladı.
İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nden 16 yıl önce Muğla’nın turizmdeki lokomotif ilçesi Bodrum’a yerleşen rehber Deniz Kılıç ile 3 yıl önce hayatını birleştirdiği meslektaşı eşi Elif Kılıç’ın motosiklet tutkuları sınır tanımıyor. 2009 yılında Bodrum-Hindistan, 2010’da Bodrum-Kuzey Avrupa, 2011’de Bodrum-Cape Town ve son olarak bu yıl Bodrum-Dakar’ı gezerek, iki teker üzerinde toplam 40 bin kilometre yolculuk yapan çift, bu defa başka bir zorlu maceraya yol alacak.
5.5 AYLIK BEBEKLERİYLE 3 KITAYI DOLAŞTILAR
“Afrika yolları Taştan” ismini verdikleri projeleriyle Afrika çöllerini geçen ilk çiftlerden olma unvanını ellerinde bulunduran Kılıç çifti engel tanımıyor. Son yolculukları Dakar’a yanlarında tek çocukları Kuzey 5.5 aylık bebekken çıktıklarını anlatan Akdeniz anemisi hastası Elif Kılıç, “Bebeğimiz olunca, 'Çocukla tatil mi olur, hem bebeğe hem size eziyet' gibi düşüncelere sahip ebeveynlerin inadına motosikletle 14 ülkeden geçip tam 11 bin kilometre yaptık. Afrika çöllerini geçip, Dakar’a ulaştık. Dakar öncesi bebeğim için önemli hazırlıklar yapmıştım. Tracey Hoog’un “Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler' isimli kitabından yararlandım. Bir pedagog ile görüşüp bebeğin bu seyahatteki huzuru için önerilerini aldık. Tüm seyahatlerimiz boyunca yanımızda ona ait özel bir çadır vardı. Çölün ortasında veya beş yıldız otelde hep aynı çadırın içinde uyudu, seyahat boyunca çölün ortasında bile bize zorluk çıkarmadı. Ancak yine de Kuzey’in sağlığı ve huzuru için 80-100 kilometrede bir mola veriyorduk. Bir kadın ve bebek için Afrika’da koşullar elbette çok zordu. Hijyen aranmayacak koşullar vardı. Ancak, yanımızda bir sürü antibakteriyel jel, sabun ve su taşıdık. Aşılarımızı olmuş ve sıtma için gerekli ilaçları almıştık. Kuzey’in yemeğini yedirip, altını temizliyor, yola devam ediyorduk. 63 gün süren Dakar yolculuğunda inanılmaz hatıralarımız oldu ve Kuzey daha ilk uzun yolculuğunda bize bu ekibin bir üyesi olabileceğini kanıtladı. 5.5 aylıkken 3 kıtada 14 ülke görmüş oldu. 8.5 aylık hamileyken bile motosiklet kulandığım için motosikletle tanışması anne karnında oldu diyebilirim” dedi.
MACERA DOLU YOLCULUKLAR
40 bin kilometrelik yolculuklarının inanılmaz maceralarla dolu olduğunu belirten Deniz Kılıç yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Motosikletle, üstelik bir kadınla Afrika boydan boya geçilmez, çılgınsınız' demişlerdi. Çılgınlığın derecesini yüzlerce kilometrelik çöllerde kalınca anladım. Suyumuz beklenenden çok önce bitti. Çölün ortasında kurduğumuz kamp çadırının etrafında vahşi hayvanların seslerini duyduk. Korkudan tuvalete dahi çıkamadığımız anlar oldu, çadırda mahsur kaldık. Ancak asla panik olmadık. Kenya-Tanzanya sınırında 10 kilometrelik mayınlı alandan rehber yardımı ile geçtik. Geçtiğimiz ülkelerde motosikletimiz üzerindeki ay-yıldızlı bayrağımızı görenler bize çok yoğun ilgi gösterdi. Çölün ortasında yaşayan ve teknolojiden çok çok geride olan insanlarla inanılmaz dostluklar kurduk.”
GELİRİ LÖSEMİLİ ÇOCUKLARA
Yeni hedeflerinin demir atlarının sırtında 17 bin kilometre yol katederek Yakutistan’a gitmek olduğunu açıklayan ve bu yola önümüzdeki Temmuz ayında çıkmayı planladıklarını belirten Deniz Kılıç, “Eksi 55 derece ile dünyanın en soğuk bölgesine, zorlu bir yolculuk olacak. Hazırlıklarımıza şimdiden başladık. Oğlumuz Kuzey de bu yolculukta bize eşlik edecek. İki ay sürecek bu yolculuğumuz yaklaşık 40 bin dolara mal olacak. Ciddi bir sponsorluk anlaşması yapabilirsek, bu ve daha önceki yolculuklarımızdaki fotoğraf, video çekimleri ile tüm belge ve dökümanları kitap ve belgesel olarak yayınlanmak üzere geliri lösemili çocuklar yararına kullanılmak üzere vereceğiz” dedi.