Faik KAPTAN / İSTANBUL, () - MISIR'da, 6 ay önceki gösterilerin ortasında kalan ve olaylara karıştığı gerekçesiyle gözaltında alınarak 186 gün cezaevinde yatan Ezher Üniversitesi öğrencisi Emre Gürbüz, önceki gün çıkarıldığı mahkemede beraat ettikten sonra, bugün Mısır Havayolları’na ait bir uçakla Kahire’den İstanbul’a döndü.

Atatürk Havalimanı’nda Ezher Üniversitesi'ndeki arkadaşları ve yakınları tarafından karanfillerle karşılanan Emre Gürbüz, suçsuz yere 186 gün cezaevinde kaldığını, sonunda adaletin yerine geldiğini belirttti. Gürbüz, şöyle konuştu

“Okula belgelerimizi almak için gitmiştik. Çıktıktan sonra da göstericilerin üzerimize doğru koştuğunu gördük. O şekilde bir karşılaşma oldu. Polis benim Türk olduğumu anladı ve aramız da ülke olarak iyi olmadığı için, göstericilerle birlikte beni de gözaltına aldı. Karakoldaki tutanağın ardından hapishane dönemi başladı. 20 Kasım'da tutuklandım. İlk olarak savcıya gittim. 4 gün sonra bir daha götürüldüm. 15 gün ertelediler. Sonra ağır ceza mahkemesine sevk ettiler. Daha sonra 25 Ocak olayları nedeniyle ortalık çok karışık olduğu için mahkemeye götürmediler. Hakim 27 gün daha erteledi. Daha sonra 45 gün daha ertelendi. Çok şükür şimdi çıktım. Cezaevinde de çok sıkıntı çektim.

Hedefinin Türkiye'deki bir üniversiteye yatay geçiş yapmak olduğunu anlatan Emre Gürbüz, Olaylarla hiçbir alakam olmadığına dair beraat aldım dedi.

TRT MUHABİRİ METİN TURAN DA KARŞILADI

Kahire’de kendisi gibi tutuklanan TRT Muhabiri Metin Turan’ı da karşılayanlar arasında görünce çok duygulanan Emre Gürbüz, “Metin abi beni hiç yalnız bırakmadı. Aynı bina içindeydik. Her gün ziyaretime geliyordu. Neye ihtiyacım varsa hallediyordu. Battaniye, yiyecek gibi yardımları çok oldu.Teşekkür ediyorum dedi.

Emre Gürbüz, Mısır’a tekrar gidebilmek için hiçbir sıkıntı olmadığını, çünkü beraat ettiğini, ancak 4-5 yıl gitmeyi düşünmediğini vurguladı.

Kahire Büyükelçiliği'nin ilk günden itibaren her konuda kendisine gerekli ilgiyi gösterdiğini ifade eden Gürbüz, başta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Savunması Kahire Büyükelçiliği'nin resmi avukatı tarafından yapılan Gürbüz, protesto gösterilerine katıldığı gerekçesiyle 20 Kasım 2013'te gözaltına alınmış, Mısırlı 20 öğrenciyle birlikte ceza mahkemesine sevk edilerek Vadi en-Natrun Cezaevi'ne konulmuştu.

FK (CO)