BURSA'nın 2 bin yıllık geçmişe sahip yeni adı Gümüştepe olan Misi Köyü'nde yüzlerce yıllık kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak ve yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatını yeniden canlandırarak kadınların istihdamını artırmak amacıyla başlatılan projenin ilk sonuçları alındı.
Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle, yerel kalkınmaya destek vermek üzere hayata geçirilen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun ilk dönem projelerinden yüzde 100 Misia’da hazırlık süreci tamamlandı. Misili kadınların emeklerini değerlendirerek sosyal ve ekonomik yaşama dâhil olacakları ipekböcekçiliği atölyesi ve restoranın bulunduğu Misi İpek ve Koza Evleri, düzenlenen törenle açıldı.
Projenin en önemli bölümünü oluşturan ipekböcekçiliği atölyeleri ve mağazalarının yanısıra içinde bir de restoranın bulunduğu Misi İpek ve Koza Evleri’nin açılış törenine merkez Nilüfer İlçesi Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve UNDP yöneticileri katıldı.
Proje, yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipekböcekçiliğinin yeniden canlandırıldığı
ve kadın emeğinin değerlendirildiği örnek turizm modeli oluşturmayı amaçladı. Misili kadınlar hem İpek Evi’nde kurulan dokuma ve el sanatları atölyelerinde ipek ürünler geliştirip satarak hem de Koza Evi’nde yöresel tatları sunacakları restoranı işleterek maddi kazanç sağlayacak. Açılışta konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şöyle dedi:
"Nilüfer Belediyesi olarak kadını evde tutan değil elinden tutan bir anlayışımız var. Misi de bu anlamda çok önemli. Bu bölgenin turizm potansiyelini öne çıkarmak istiyoruz. Misili Kadınlarımız da bu potansiyele önemli bir katkı sağlayacaklar. %100 Misia projesi ile hem ailelerine hem de kent ekonomisine destek olacaklar."
Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban ise, şöyle konuştu:
"2007 yılında ülkemizin sürdürülebilir turizm potansiyeli konusunda farkındalık yaratmak ve bu alanda başarılı modeller oluşturmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle Gelecek Turizmde projesini başlattık. Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu projemizin en güçlü yönü; yerel sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile yerel sorunlara çözüm arıyor olması. Yerel halkın katılımı ve yerel yönetimlerin desteği çok önemli bir faktör. Yüzde 100 Misia projesi de bu bakımdan çok güzel bir örnek. Bu sene desteklediğimiz 3 projeden biri olan %100 Misia Projesi’nin Misi’nin bir turizm merkezi olmasına katkısının büyük olacağına inanıyoruz."
Misia Projesi’nin sahibi, Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Başkanı Nagihan Dülger de Yüzde 100 Misia Projesi ile köyde atalardan kalan mirası yaşattıklarını ve aile ekonomisine katkıda bulunduklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI