İZMİR'in Kiraz İlçesi'ne bağlı Umurlu'da yaşayan Çürükoğlu Ailesi'nin 13 aylık bebeği Enis, yaşama tutunabilmek için ilik nakli olmayı bekliyor. Almanya'dan yüzde 90 uyumlu bir donöre yapılan testler sonucunda, iliğin nakledilemeyeceği ortaya çıktı. Almanya ve Amerika'dan nakil için uygun olabilecek iki kişiden daha kan numunesi istendiği öğrenildi.
Sevgi ve Yunus Çürükoğlu'nun 4.5 yaşındaki kızları Elif'in ardından 13 ay önce dünyaya gelen oğulları minik Enis, 29 Kasım 2013 tarihinde akciğer enfeksiyonu nedeniyle İzmir Dr. Behçet Uz Hastanesi'ne kaldırıldı. 13 günlük tedavisinin ardından immün yetmezliği (Hiper igm tip I sendromu) teşhisiyle Ege Üniversitesi Çocuk Hastalıkları İmmünoloji Servisi'ne sevk edilen minik Enis, 1.5 ay süresince Ege Üniversitesi Hastanesi'nde kaldı. Minik Enis'e ilik nakli yapılması gerektiği belirtildi.
Kiraz'a 74 kilometre uzaklıktaki bir dağ köyü olan Umurlu'da dünyaya gelen Enis'in annesi Sevgi Çürükoğlu, hastalığın 1 yıl önce başladığını söyledi. Minik Enis'e en kısa zamanda ilik nakli yapılması gerektiğininin söylendiğini anlatan anne Sevgi Çürükoğlu, kendisi, eşi Yunus, kızı Elif ve 25 kişiden kan numuneleri alındığını ancak hiçbirinin uymadığını belirtti. Ankara İbn-i Sina Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı'ndan da geçen süre içinde Enis'e uygun ilik çıkmadığını söyledi.
Almanya'dan ise heyecanlandıran bir haber geldi. Bir donörün minik Enis ile yüzde 90 uyumlu olduğu ortaya çıktı. Umutlu bekleyiş hüzünle son buldu. Yapılan testler sonucunda iliğin nakledilemeyeceğinin belirlendiği kaydedildi. Almanya ve Amerika'dan uyum sağlanan 2 kişiden tekrar kan numunesi istendiği öğrenildi.
"NE OLUR SESİMİ DUYUN"
Oğlunu kaybetmekten korktuğunu belirten Sevgi Çürükoğlu, ilik bağışı konusunda daha duyarlı olunmasını istedi. Enis'e 1- 2 aya kadar ilik nakli yapılması gerektiğini vurgulayan ve yetkililere seslenen Çürükoğlu, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na yalvarıyorum. İlik bankaları çoğalsın, insanlar bilinçlendirilsin ve kimse ölmesin. Çocuğuma uygun ilik bulunması konusunda lütfen bize yardım eli uzatılsın. Bebeğimi dışarı çıkaramıyorum. 2 aydır kilo almıyor, ayni kiloda duruyor. Sık sık rahatsızlanıyor, normal bebeklerden 3 kat fazla enfeksiyon kapma riski olduğu söyleniyor. 2 ay içerisinde ilik nakli olmazsa onu kaybedeceğim. Ne olur sesimi duyun" dedi.

FOTOĞRAFLI