Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, ()-ADANA'da doğum sırasında oksijensiz kaldığı için yürüyüp konuşamayan 4 yaşındaki Çilem Atalay, fizik tedaviyle birlikte yürüme bandında tek başına yürümeye başladı.
Merkez Yüreğir İlçesi'nde ev kadını 32 yaşındaki Çilem Atalay, 2008'de balıkçılık yapan İbrahim Atalay ile evlendi. Mutlu bir evliliği olan Çilem Atalay, 2009 yılında 8 aylık hamileyken yüksek tansiyona bağlı kalp krizi geçirdi. Hastaneye kaldırılan Atalay, doktorların çabasına karşın yaşamını yitirdi. Kadının karnındaki bebeği kurtarmak için seferber olan doktorlar, sezaryenle bebeği aldı. Doğum sırasında oksijen yetersizliği yaşayan bebek 2 aylık tedavinin ardından taburcu edildi. Toprağa verilen annesinin adı konulan bebeğe, anneannesi 60 yaşındaki Meliha Angay ve teyzesi 23 yaşındaki Özge Angay bakmaya başladı.
GÜLEREK YÜRÜDÜ
Yaklaşık 2 ay sonra da babası İbrahim Atalay, minik Çilem'i terk edip başka birisiyle evlendi ve çocuğuyla ilgilenmedi. Yakınları tarafından çocuğunu terk ettiği için de babaya tepki için Çilem'in soyadı da 'Angay' olarak anıldı.
Doğuma bağlı hastalığı nedeniyle tedavi gören küçük Çilem, devlet yardımıyla özel eğitim alsa da 4 yaşına gelmesine rağmen ne konuşabildi ne de yürüyebildi. Küçük Çilem'in yürek burkan dramına duyarsız kalmayan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi yöneticileri tedavisini üstlendi. Hastane Başhekimi Yeşim Taşova'nın girişimleriyle geçen 2 Ocak'ta küçük çocuk hastaneye getirildi ve tedavisine başlandı. Fizyoterapist Cumali Şahin gözetiminde tedavisi yapılan minik Çilem, yürüme bandında yardım alarak ilk adımlarını atmaya başladı. Minik Çilem, yürüme bandında etrafa gülücükler saçtı.
'KONUŞMASI DAHA İYİ'
Fizik tedavisiyle birlikte yürüme bandında artık korkuluklara tutunup yardım almadan yürümeye başlayan Minik Çilem'in tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Dinçer Yıldızdaş, şunları kaydetti:
"Çilem'in çekilen filmlerinde anne karnında oksijensiz kalmasına bağlı bazı değişiklikler olduğunu görmüştük. Buna bağlı dengesizlik ve istemsiz hareketleri vardı. Sadece dizlerinin üzerinde durabiliyordu. Fizyoterapi ile beraber yavaş yavaş ayaklarının üzerinde durmaya başladı. Böylece yürüme egzersizlerine başlanmıştı. Şimdi yaklaşık 45 seans fizyoterapi yapıldı. Şimdi yürüteçte yürümeye başladı. Hala önünde uzun bir süreç var ama şimdiki durumu öncekine göre daha iyi. Yaklaşık 4-5 yıl içinde yürüyebileceğini düşünüyoruz. Daha uzun vadede kendi işlerini rahatlıkla yapabileceğini düşünüyoruz. Konuşması da önceye göre biraz daha iyiye gidiyor. Konuştuklarını daha rahat anlayabiliyoruz."

YB(OA/AK) (FOTOĞRAFLI)