DENİZ İNCEDAYI: KENTSEL ALANLARDA BİLİMDEN GİDEREK UZAKLAŞILIYOR
Çeşitli meslek odalarının ve Gezi olayları sonrasında oluşturulan mahalle derneklerinin de katılımıyla gerçekleşen forumda konulan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı, kentsel ve kamusal alanlarda giderek bilimden ve araştırmadan uzaklaşıldığını belirterek “Kentsel ve kamusal alanlarda bilimsel doğrulardan giderek uzaklaşan ve araştırmayan, bilimsel nesnelliği aramayan, sermayenin aceleci talepleri doğrultusunda plansız, sağlıksız, kaotik bir sistemin sürekliliği dayatıldı. Tüm itirazlarla ve kazanılan hukuki kazanımlara rağmen sürdürülüyor” şeklinde konuştu. Kararların yetişmiş uzmanlarca verilmesi gerektiğinin altının çizen İncedayı, “Kanal İstanbul, 3.köprü, havalimanı gibi hiçbir bilimin aklın, sağduyunun açıklamayacağı, hiçbir uluslararası ölçünün de kabul edemeyeceği projelerle mücadele etme süreçleriyle zamanlarımızı tüketmek ve olumsuz çevrelerde yaşamak, gelecek kuşaklara bunları bırakmak istemiyoruz” dedi.
EYÜP MUHCU: NEREDE KENT SUÇU VARSA YURTTAŞLAR ORADA BİR ARAYA GELİYOR
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise meslek örgütlerine yönelik politikalardan söz ederek “Meslek örgütleri giderek bakanlığın alt birimi, bakanlığın talimatlarını yerine getiren bir kurum haline dönüştürülmeye çalışıldı. Meslek örgütlerine yönelik sindirme politikalarının arkasında gerçekte kentsel dönüşüm ve yağmanın olduğunu biliyoruz. Meslek örgütlerinin iktidar tarafından yürürlüğe sokulan kent suçları niteliğindeki yatırım ve plan kararları karşısında gösterdikleri mesleki sorumluluk kapsamında demokratik tepkilerini susturulmak istendiği açıktır” dedi. Gezi olaylarından sonra mahalle ölçeğinde oluşan dayanışma örgütlerine dikkat çeken Muhçu, “Bugün nerede bir kent suçu varsa yurttaşlar orada bir araya gelmektedir” ifadelerini kullandı.
PROJELER HAKKIDA YALAN SÖYLEMEK İDARİ YÖNTEM HALİNE GELDİ
Forumda konuşan gazeteci Mustafa Sönmez “Türkiye’de Ranta Dayalı Birikim Süreci” başlıklı konuşmasında “Birikimi inşaatla sağladılar. Bunu kuzey ormanlarına, Gezi’ye kadar vardırdılar” şeklinde konuştu. Mimar Mücella Yapıcı ise kentsel projeler hakkında yalan söylendiğini belirterek “Projeler hakkında, her şey hakkında yalan söylemek bir idari yöntem haline geldi” dedi. Kabataş’ta bir kadına saldırı ve Dolmabahçe camii’nde içki içildiği iddialarını örnek gösteren Yapıcı, “Yalan söylemek algı yönetimi olarak kentsel projelerde de kullanılmıştır” şeklinde konuştu. EC(HE)(FOTOĞRAF)