– Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Başkanı Eda Velibaşoğlu, yaklaşan yerel seçimler öncesi kentin geleceğine ilişkin önerileri kamuoyu ile paylaştı. Velibaşoğlu, kent için hedeflenen projelerin, kentin özelliklerini, potansiyelini, aktivitelerini, gelişme kapasitelerini ve kaynaklarını kapsayacak bilgiler içermesi gerektiğini belirtti.
Mimarlar Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında  konuşan Başkan Eda Velibaşoğlu, yerel yönetimlerin ve toplumun günümüzdeki kentsel sorunlar ile baş edebilmesini olanaklı kılacak bir dizi ortak ilke ve kavram oluşturmalarına katkıda bulunmak için bazı önerileri kamuoyu ile paylaşmak istediklerini ifade etti.
‘PROJELER, KENTİN ÖZELLİKLERİNİ YANSITMALI’
Kent için hedeflenen projeleri meslek örgütlerinin de katılımıyla kentsel gelecek ve vizyonun tasarlanması gerektiğini vurgulayan Velibaşoğlu, “Projeler, kentin özelliklerini, potansiyelini, aktivitelerini, gelişme kapasitelerini ve kaynaklarını kapsayacak bilgileri içeren ve belirli aralıklarla yenilenerek güncelleştirilen araştırmalara dayandırılmalı” dedi.
Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Başkanı Eda Velibaşoğlu, kent belleğinin geri plana atılması ve kısa vadeli çözümler yerine, geleceği ve kenti bir bütün olarak ele alıp planlamanın, örnek kent olma yolunda atılacak en önemli adım olduğunu belirterek, “Popüler olan ve rant sağlayanın; yaşanabilir, çevre dostu ve teknik olana tercih edilmesi kentimizin geleceği açısından kabul edilemez” diye konuştu.
‘KAYSERİ TEK MERKEZLİ OLARAK GELİŞİYOR’
Kayseri’nin ivmeli büyümesine rağmen halen tek aks üzerinde ve tek merkezli olarak geliştiğini söyleyen Velibaşoğlu, “Kent merkezlerinin yoğunlaşması ve bunun getirdiği ulaşım, altyapı ve sosyal problemlerin çözümü için ulaşım aksları dikkate alınarak yeni merkezlerin oluşturulması için planlar yapılmalıdır. Tünel, altgeçit, üst geçit, yüksek yapı ve alış veriş merkezlerini öne çıkaran şehircilik anlayışından kurtulmak gerekmektedir. Kayseri’nin kültüründe bulunan komşuluk, ticaret kavramlarının açığa çıkabileceği mekansal düzenlemeler amaçlanmalıdır” şeklinde ifadeler kullandı.
“PROJELER İÇİN YARIŞMALAR DÜZENLENMELİ”
Belediyelerin idaresinde yapılan kamu yapılarının proje temininde yarışma yoluna gidilmesi, meslek kültürüne yaptığı katkıların ötesinde mükemmeli aramanın tarifi olduğunu belirten Velibaşoğlu, “Yarışma ile elde edilen projeler meslek ortamını besleyecek ve kaliteli yapılar için önümüzü açacaktır” dedi.
Velibaşoğlu, Kayseri’de kurulmuş olan paylaşımlı bisiklet sisteminin kullanımının özendirilmesi gerektiğini ve Kayseri’nin bölgeye öncülük edecek büyük şehir, örnek kent olması için atılması gereken adımlarda her zaman desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.