Süleyman KAYA/İSTANBUL,() EĞİTİM ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş), üyesi bir grup, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yasa tasarısını protesto etmek için Sirkeci’den Cağaloğlu'ndaki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. Yapılan basın açıklamasında tasarının yasalaşması durumunda eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açacağı belirtildi.
MEB Yasa tasarısı’nın geri çekilmesini isteyen eğitim sendikaları bugün iş bırakma eylemi yaptı.  İş bırakan Eğitim-İş üyesi yaklaşık 200 kişi, saat 11.00 sıralarında Sirkeci’deki İstanbul Tren Garı önünde toplandı. ‘İktidarın olmayacağız’ pankartı açan grup, ‘Yolsuzluğunuz yoksulluğumuzdur', 'Çocuğumuzun geleceğine dokunma', 'Çocuklarımız paralel savaşın kurbanı olmayacak', 'Bilimsel, laik eğitim demokratik ulusal', 'Her yer rüşvet her yer yolsuzluk', 'Dik durup eğilmemeyi sizden öğrenecek değiliz’ yazılı dövizler taşıdı. Sendika üyelerine İşçi Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Levent Kırca da destek verdi.
Müzik eşliğinde halaylar çeken sendika üyeleri Cağaloğlu’ndaki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Grup, ‘Her yer rüşvet her yer yolsuzluk', 'AKP elini eğitimden çek', 'Hükümet istifa', 'AKP yasanı al başına çal', 'Parasız, bilimsel, demokratik eğitim’ diye sloganlar attı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan eğitimciler adına basın açıklamasını Eğitim-İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak okudu. Çakmak, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen yasa tasarısının eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açacağını vurguladı.
Yasa tasarısı ile sayıları 100 bini bulan yönetici kadrolarının görevden alınacağını savunan Zekeriya Çakmak, "4 yıl kısıtlaması ve valilere hiçbir kriter gözetmeksizin sadece yandaş yönetici atama yetkisi verilerek iktidarlarla gelen ve giden kadrolar oluşturulacak, işletmeye dönüştürülen eğitim kurumları çökertilerek CEO’ların atanmasının alt yapısı oluşturulacak" diye konuştu.
Düzenleme ile öğretmenlerin iş güvencesinin yok edileceğini öne süren Zekeriya Çakmak, "Tasarıda, aday öğretmenlerin en az bir yıl fiilen çalışması ve performans değerlendirmesine göre başarılı olma şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanacağı belirtilmiştir. Bu düzenleme ile aday öğretmenlerin asil kadrolara geçişi zorlaştırılmaktadır. Yani siyasi iktidar istemediği öğretmenin stajyerliğini kaldırmayarak cumhuriyetin değil iktidarın öğretmenini yaratacaktır" dedi.
‘MEB’DE TEK ADAMLIK ANLAYIŞI YERLEŞECEK’
Hükümetin, Talim ve Terbiye Kurulu’nun içini boşalttığını iddia eden Zekeriya Çakmak, şimdi de kurulun yetkilerini budayarak MEB’de tek adamlık anlayışını yerleştirmek istediklerini öne sürdü. Zekeriya Çakmak, "Ulusumuzun geleceğini belirleyen eğitim gibi önemli bir konuda, böyle bir oldu bittiyi kabul etmemiz mümkün değildir. Eğitim planlanmasının toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konu olması nedeniyle, tüm sendikaların, tüm demokratik kitle örgütlerinin, kısacası tüm Türkiye’nin bu soruna sahip çıkması gerekmektedir. Buradan tüm milletvekillerini, tasarının Meclis’ten geçmemesi noktasında duyarlı olmaya, bir kişinin ya da bir partinin değil milletin vekili olduklarını ispatlamaya davet ediyoruz" dedi. Zekeriya Çakmak, rüşvet ve yolsuzlukla anılan AKP iktidarının, peş peşe çıkardığı yasalarla yolsuzlukların üstünü kapatmaya çalıştığını ileri sürdü.
Basın açıklaması sırasında çevik kuvvet polisleri de İl Milli Eğitim Müdürlüğü çevresinde güvenlik önlemi aldı. Sendika üyeleri açıklamanın ardından dağıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yasa tasarısını protesto etmek isteyen Eğitim Sen üyesi bir grup da, ‘Ülkeyi de eğitime de sıfırladınız yeter artık’ yazılı pankartla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne geldi. Bir sendika üyesinin taşıdığı ‘Hırsız var, torbanı yasanı al başına çal’ yazılı çöp torbası dikkatleri çekti. Sık sık hükümet alehine slogan atan grup yaptıkları basın açıklamasının ardından dağıldı.

SK (MK) (FOTOĞRAF)