MİLLİ dağcı Tunç Fındık, 60 gün sürecek program kapsamında dünyanın en yüksek 11 ve 13'üncü dağları olan 'Gasherbrum 1' ve 'Gasherbrum 2'de Türk bayrağını dalgalandırmak için Pakistan'a hareket etti.
Bugüne kadar 8 bin metrenin üzerindeki toplam 10 dağın dağın zirvesine ulaşmayı başaran ilk ve tek Türk olan milli dağcı Tunç Fındık'ın '14 x 8 Bin Projesi' kapsamında bu defaki hedefi 8 bin 58 metrelik Gasherbrum 1 ve 8 bin 35 metrelik Gasherbrum 2 Dağı. Fındık, her ikisi de ünlü K2 Dağı yakınlarında, buzullarla kaplı devası bir dağ çanağı kenarında bulunan zirvelere Ağustos ayında kısa aralıklarla ardarda tırmanmak için bugün İstanbul'dan Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareket etti.
Tırmanış için Gasherbrum 1 ve 2 dağlarının tabanına, en son yerleşim olan Askole Köyü'nden, büyük bölümü Baltoro buzulu üzerinden olmak üzere, 135 kilometrelik yürüyüşle 8 günde ulaşacak olan Fındık, 5 bin 100 metredeki ana kampa ulaşacak. Ana kampın haricinde Fındık için, her iki dağın en yükseği 7 bin 200 metresinde kamp kurulacak. Gasherbrum 2'ye güneybatı yüzünden tırmanacak olan Fındık, Gasherbrum 1'in zirvesine ise buz ve kaya çıkışı içeren kuzey rotasından tulaşacak. Fındık, bu tırmanışlarını oksijen desteği kullanmadan gerçekleştirecek.
Fındık, zirveye ulaşırsa, Gasherbrum 1 Dağı'na tırmanan ilk Türk ünvanını kazanacak. Her iki zirveye de ulaştığı takdirde, bir seferde iki 8 bin metrelik zirve yapan ilk Türk olmanın yanı sıra, '14 x8  Bin Projesi' kampasamında önündeki iki engeli daha geçmiş olacak.
2013 yılı baharında Tibet'teki 8 bin 13 metrelik Shishapangma ve sonbaharında Nepal'deki 8 bin 167 metrelik Manaslu zirvelerine oksijen desteği kullanmadan tırmanarak, bir yılda iki 8 bin metre üzerinde dağa çıkan ilk ve tek Türk sporcu olmuştu.
Fındık, http://www.tuncfindik.comhttp://www.facebook.com/tunc.findik ve  http://www.tunchangizirve.de  linklerinden takip edilebilecek.

FOTOĞRAFLI

---- KUTU 1 ----

Tunç Fındık kimdir ?

Milil dağcı Tunç Fındık, aynı zamanda dağ rehberi ve yazar ve motivasyon konuşmacısı olup 1972 yılında Ankara'da doğdu. Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1993 yılında mezun oldu. Dağcılıkla ilgili bir dizi İngilizce kitabın Türkçe çevirisini yaptı. "K2 Dağların Dağı", "İrtifa 8 bin -Yüksek Macera", "Aladağlar'da 50 rota", "50 Climbing Routes İn the Aladağ", "Kaçkar -Verçenik Tırmanış Rehberi", "Tanrıların Tahtına Yolculuk- Everest Tırmanışımın Hikayesi", "Karakurum'da 80 Gün" ve "Kış Dağcılığı- Teknikler ve Taktikler" adlı 8 özgün kitabın yazarıdır. Yaklaşık 80 bin dia ve dijital fotoğraftan oluşan bir görsel arşiv sahibi, Türkiye ve yurtdışında 750'den çok zirveye çıkmış olan Tunç Fındık, özellikle Toros ve Kaçkar Dağları'nda 350 yeni rotanın ilk tırmanışlarını gerçekleştirmiş, yurt dışında ise Nepal, Tibet, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya Federasyonu, Fransa, İsviçre, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Ukrayna, Arjantin, Tanzanya, Kenya ve İngiltere'de tırmanışlar yapmıştır. Türkiye'de ise farklı tırmanış alanlarında birçok geleneksel kaya rotasının da ilk tırmanışını gerçekleştirdi.

---- KUTU 2 ----

14x8000 Türkiye Projesi

Dağcılık sporunda en yüksek hedef 8 bin metreyi aşan zirvelere tırmanmak. Yeryüzünde 8 bin metreyi aşan 14 dağ zirvesi var. Dağcılığın olimpiyatı olarak görülen '14x8000 Projesi' dünyadaki bu 8 bin metre üzerindeki bu 14 dağa tırmanılması demek. 14x8 Bin Projesi'ni şu ana kadar 17 milletten 32 kişi tamamladı.