Faik KAPTAN/İSTANBUL,() THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, AK Parti İstanbul Milletvekiliyken partisinden istifa eden Muhammed Çetin ile yaşanan ve 'upgrade' adı verilen uçakta bir üst sınıfa geçmenin bir özlük hakkı, kanuni bir hak olmadığını ve bu konunun yasal bir zemine oturması için TBMM Başkanı ile görüştüğünü açıkladı.

Hamdi Topçu bu sabah CNN Türk televizyonunda Hakan Çelik’in THY ile ilgili sorularını cevapladı. Halen Bağımsız Milletvekili olan Muhammed Çetin’in geçtiğimiz hafta İstanbul’dan Pakistan’ın İslamabad kentine giderken aldığı ekonomi bileti bir üst sınıfa geçirilmediği halde ısrarla Busıness Class bölümünde oturmak istemesi üzerine,  Atatürk Havalimanı’nda kriz yaşanmıştı. Uçağın üç saatlik gecikmesine neden olan bu soruna açıklık getiren Hamdi Topçu, upgrade hakkını tamamen THY’nin tek taraflı olarak yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Bir yanlış algı var. Biz de bu konuya üzülüyoruz. 2006 yılında THY özelleştikten sonra artık upgrade diye bir hak, milletvekili olsun, bürokratlar olsun herhangi birinin adına artık yapılması bir hak olmaktan çıktı. Upgrade’in sınıf yükseltme olduğunu söyleyebiliriz. Yani ekonomi sınıfından bilet alıyor, Busıness Class’a oturtuyoruz. Şimdi bu hak kanunen verilmiş bir hak değil. Zaten özel şirket statüsünde olan THY’de kamu statüsünde olduğu dönemdeki olan bu haklar, az önce söylediğim gibi 2006’da bitmişti. THY Yönetimi bu hakların daha önceden gelen gelenekler çerçevesi içersinde kendi isteğiyle bu akreditasyonları yapmaktaydı. Şu anda yapmaya da devam ediyor. Biz bunu tek taraflı olarak yapıyoruz. Herhangi bir sözleşmemiz şu anda yok."

"BİZ BUNU BİR HUKUKİ DAYANAĞA, BİR SÖZLEŞMEYE BAĞLAMAK İSTİYORUZ"

Hamdi Topçu, bu hakkın milletvekilleri için bir sözleşmeye bağlanması konusunda TBMM Başkanı ile görüştüğünü belirterek, "Meclis Başkanımızla bu konuyu iki gün önce görüştüm. Biz bunu bir hukuki dayanağa,  bir sözleşmeye bağlamak istiyoruz, diye kendisine ilettim. Önümüzdeki günlerde de bu görüşmeleri yapacağız. Şu anda dediğim gibi herhangi birinin THY’de upgrade hakkı diye müktesep bir hakkı yoktur. Biz bunu tek taraflı iyi niyet çerçevesi içersinde devam ettiriyoruz. Çünkü bir gelenek haline gelmiş. THY milli bir havayolu şirketi bunu devam ettiriyoruz."

"KURUMU AŞAĞILADI"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, adı geçen milletvekilinin son zamanlarda uçaklarda kurumu zedeleyici davranışlarda bulunduğu için bu kararı aldıklarını söyledi. Topçu, şöyle konuştu:

"Son günlerde işte 'AK Parti’den istifa ettiği için bu hakkı kestiler' şeklinde yorumlar yapıldı. AK Parti’den bir sürü milletvekili istifa etti. Biz bu hakların hiçbirini kesmedik. Ama ilgili milletvekili arkadaşımız uçaklarda THY’nin kurumsal kimliğini rencide edecek, yerli yabancı yolcularımız arasında Busıness Class’da aşağılayıcı ifadeler kullanmaya başladı. Bunları biz hem müfettiş raporlarıyla, hem de kabin içinde personel tarafından yapılan tespitlerle yaptık. Ve biz tek taraflı yaptığımız upgrade hakkını bu arkadaşımıza kullandırmama kararı aldık. Bunun bütün özeti budur. Az önce söylediğim gibi, sayın milletvekilimiz kendi twitter'inde de söylüyor, 'benim özlük hakkımdır' diyor. Böyle bir özlük hakkı yoktur.  Bu THY tarafından verilen tek taraflı bir hizmettir. Diğer tüm milletvekillerine, istifade eden etmeyen tüm milletvekillerine bu hizmeti biz tek taraflı olarak veriyoruz,  vermeye de devam edeceğiz."

Öte yandan Bağımsız Milletvekili Muhammed Çetin’in THY’ye ait bir uçakla bu sabah erken saatlerde İslamabad’tan İstanbul’a döndüğü öğrenildi.

FK (MK)