MUĞLA’nın Milas İlçesi’ndeki, Milas-Bodrum Havalimanı’nda yapılan uçak kazası tatbikatı gerçeği aratmadı. Denizli, Aydın ve Muğla’daki Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Devlet Hava Meydanları İşletme Müdürlüğü (DHMİ), 112 Acil Servis ve Milas Belediyesi itfaiye ekiplerinin katılımıyla yapılan tatbikatta, senaryo gereği, iniş sırasında duramayıp pistten çıkan ve parçalanan uçaktaki kazazedeler kurtarıldı.
Milas- Bodrum Havalimanı’nda, Güney Ege 19'uncu Bölge Tatbikatı bugün öğlen yapıldı. Tatbikatı, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Muğla İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Milas Garnizon Komutanı Albay Hasan Hüseyin Kanbur, Güllük Belediye Başkan Vekili Tevfik Kırçın, Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Duygu Sarı, DHMİ Milas-Bodrum Havalimanı Başmüdürü Durmuş Duman izledi. Denizli, Aydın ve Muğla’daki UMKE, DHMİ, 112 Acil Servis, Milas Belediyesi’ne ait itfaiye ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikat gereği, 21 yolcusu bulunan uçak, iniş sırasında, kaygan pistten çıkıp parçalandı. Ateşe verilen uçak maketine ilk müdahale DHMİ itfaiye ekiplerince yapıldı. Daha sonra sağlık ekipleri sahaya girerek bölgede bulunan yaralılara müdahalede bulundu.
GERÇEĞİ ARATMADI
Yaralı gibi görünmeleri için makyaj da yapılan yolcular, çığlık atıp yardım istedi. Ekiplerin çalışmaları göz doldurdu. Vali Güvençer, “UMKE, Avrupa’nın en büyük kurtarma ve sağlık ekibi. Dünyada gönüllülerden oluşan sağlık birimi. Sağlık Bakanlığı’nda çalışan personeller gönüllü olarak görev yapıyor. Tatbikattan sonra yetkililer olarak bir araya gelerek değerlendirme yapacağız, eksiklerimizi ele alacağız” dedi. İl Sağlık Müdürü Tekin, “Tatbikata, 103 kişilik ekip ve 20 araç katıldı. Öncelik sırasına göre yaralılara müdahale yapıldı” diye konuştu.
5 BİN KİŞİLİK GÖNÜLLÜ ORDUSU
UMKE’nin dünyada gönüllü olarak kurulan tek ekip olduğuna dikkat çeken Tekin, “Şu anda 5 bin kişilik bir gönüllü ordusu var. Her yıl düzenli olarak tatbikatlar gerçekleştiriliyor. Bu yıl Muğla’da ilk defa bölgesel bir tatbikat yaptık” dedi.
Bu arada, tatbikat bölgesine giren iki ambulans, zeminin yumuşak olması nedeniyle çamura saplandı. Ambulanslar tatbikata katılan ekipler tarafından kurtarıldı.