MARDİN'in Midyat İlçesi'ndeki Özel Bağlar Erkek Öğrenci Yurdu'nda kalan lise öğrencisi 14 yaşındaki C.A.'ya tecavüz ettiği iddiasıyla 36 yıla kadar hapsi istenen yurt görevlisi H.K'nin (24) yargılanmasına, güvenlik gerekçesiyle Balıkesir'de devam edildi.
Midyat M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan sanık H.K'nin 'Nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle çocuğa zincirleme nitelikli cinsel istismara teşebbüs' ve 'Silahla basit yaralama' suçlarından 36 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya, güvenlik gerekçesiyle alındığı Balıkesir 1'inci Ağır Ceza mahkemesi'nde devam edildi. Sanık H.K.'nın telekonferans yöntemiyle ifadesine başvurulan duruşmaya, erkek olan mağdur C.A.'nın babası V.A. ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Hülya Yazar Güney, sanık yakınları ve sanık vekili avukat Okan Kadir Bektaşoğlu katıldı. Midyat Anadolu Birliği'nin adliyeye gidilerek mağdurlara destek verilmesi yönündeki çağrısına rağmen duruşmayı sadece İnsan Hakları Derneği (İHD) Balıkesir İl Başkanı Kemal Teke izledi.
Sanık H.K. savunmasında sabıkasının olmadığını, sözkonusu yurtta hizmetli ve kaloriferci olarak çalıştığını ve 800 lira asgari ücret aldığını belirtip, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Davanın iddianamesinde yurtta Kuran-ı Kerim öğreticiliği yaptığı ve öğrenciler tarafından kendisine hoca diye hitap edildiği de belirtilen sanık H.K., "Amaçları beni ve bağlı olduğum cemaati suçlayarak yurdu kapattırmaktır. Daha önce yurt müdürüne de böyle bir iftira atılmıştı. Ancak o iftira tutmamıştı" diyerek kendini savundu.
YENİ RAPOR İSTEĞİ REDDEDİLDİ
Sanık avukatı Okan Kadir Bektaşoğlu tecavüze uğradığı öne sürülen C.A. hakkındaki Dicle Üniversitesi'nden verilen raporu kabul etmediklerini belirtip, İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan yeni bir rapor alınması talep etti. Savcı da, 'Dicle Üniversitesi tarafından düzenlenen raporların mahkumiyete, beraate kısaca hükme esas alınabilecek nitelikte bulunmadığını' belirtip, yeniden rapor aldırılmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti, çoğunluk kararı ile raporların yeterli olduğunu belirterek bu isteği reddetti.
ÜST SINIRDAN CEZALANDIRILMALI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına davaya katılan avukat Hülya Yazar Güney suçun sabit olduğunu ve sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını istedi. Öğrencinin babası V.A. ise "Sanık, oğluma yönelik isnat olunan eylemi gerçekleştirmiştir. Sanık yakınları beni telefonla arayarak barışma teklifinde bulunmuştur. Yurdu kapattırmak istediğimiz doğru değildir. Davam, sanıkla kişisel bir davadır, sanıktan şikayetçiyim. Cezalandırılmasını istiyorum" dedi. V.A. sözkonusu yurdun öğrenci yurdu olduğunu, ama öğretmenlerin hatta bankacıların bile yurtta kaldığını iddia etti.
6 KEZ TECAVÜZ ETMİŞ
Savcı ise sanığın mağdura 2012 yılı Kasım ayından başlayarak ruh ve beden sağlığını bozacak şekilde 6 kez tecavüzde bulunduğunu belirtip, cezalandırılmasını talep etti. Bu arada savcı, sanığın mağdurla birlikte yurtta kalan başka bir öğrenciye cinsel istismarda bulunduğunu, yurtta kalan başka bir öğrenciye de sopa ile vurduğu iddialarının araştırıldığını belirtti. Sanık avukatı Bektaşoğlu, savunma hazırlamak için süre istedi. Sanığın kaçma şüphesi olmadığını söyleyerek tahliyesini talep etti.
Yeniden söz verilen sanık H.K., "Kesinlikle bu suçu işlemedim. İşleseydim Midyat'a dönüp, güvenlik güçlerine teslim olmazdım" diye konuştu.
TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
Mahkeme heyeti, tahliye talebini reddedip, sanık ve avukatına son savunmalarını bir sonraki duruşmaya kadar hazırlamalarını istedi. Mahkeme ayrıca sanığın bir sonraki celsede duruşmaya katılmasının sağlanması için Sesli ve Görünlütülü Bilişim Sisteminin (SEGBİS) hazır edilmesi için Midyat M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na yazı yazılmasını kararlaştırıp, duruşmayı erteledi.

CY (AÖ/RT)