Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ülkede son dönemde özellikle gençler arasında kullanımı hızla artan ve ölümlere neden olan bonzai adlı uyuşturucuyla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları sordu.
Bonzainin 2-3 liraya bulunabildiğine, sentetik uyuşturucunun gençleri pençesine aldığına dikkat çeken MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, bonzaiyle mücadele kapsamında herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını öğrenmek için Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Milletvekili Erdoğan,
"Son yıllarda ülkemizdeki uyuşturucu madde çeşitliliğinin artması, kolay ulaşılabilir olması, yeni nesil, ucuz uyuşturucu maddelerinin türemesi kullanım oranını arttırırken, kullanma yaşını da oldukça düşürmüştür. Son günlerde kolay ulaşılabilen ve Bonzai- Jameika adıyla vatandaşlarımızın korkulu rüyası haline gelen yeni bir uyuşturucu sağlığı tehdit etmektedir. 2-3 liraya bulunabilme özelliği de olan bu sentetik uyuşturucu madde gençlerimizi pençesine almıştır" dedi. Milletvekili Erdoğan, cevaplaması istemiyle Bakan Müezzinoğlu'na şu soruları yöneltti:
"En düşük uyuşturucu madde kullanma yaşı kaçtır? Uyuşturucu madde kullanımının zararları ve tedavisine yönelik bakanlığınızın bilgisi dahilinde hayata geçirilen projeler ve hayata geçirilecek projeler var mıdır? Varsa hangi aşamadadır? Bonzai- Jameika adlı uyuşturucu maddenin içeriği ve etkileri nelerdir? Bonzai- Jameika adlı uyuşturucu kullananlara ve tedavi eden sağlık personeline yönelik herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmamışsa yapılması düşünülmekte midir? Bonzai- Jameika adlı uyuşturucu maddesinin hammaddesi olan AM2201 maddesi, yavşan otu gibi uyuşturucu madde yapımında kullanılan unsurların tedariki, üretimi, ticareti hususunda ne gibi yasal tedbirler bulunmaktadır? Bu tedbirlere yenisinin eklenmesi düşünülmekte midir? Son 10 yılda madde bağımlılığı sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı kaçtır? Son 5 yıl içerisinde Bonzai- Jameika adlı uyuşturucu maddesi sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?"

FOTOĞRAFLI