MHP Kocaeli milletvekili Lüftü Türkkan, Suriye’deki olaylar başlamadan önce devrede olan 'Suçluların İadesine İlişkin Anlaşma'nın iki ülke ilişkileri kopunca devre dışı kalması üzerine, El Kaide ve El Nusra militanlarının Türkiye’de serbestçe dolaşma hakkına sahip olduğunu öne sürerek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 
Türkan'ın soru önergesinde, kolluk kuvvetlerinin tespit ettiği El Kaideciler’in Türkiye içinde suç işlemedikleri gerekçesiyle yakalanmadıkları ve rahat dolaştıklarının ortaya çıktığını öne sürdü. "Suçluların İadesine İlişkin Anlaşma'nın devre dışı kalması ile El Kaide ve El Nusra militanları Türkiye’de serbestçe dolaşma hakkına mı sahip olmuştur?" diyen Türkkan, bu konuda Hükümet’in görüşünün ne olduğunu öğrenmek istediğini söyledi. Türkkan'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet bakanı Sadullah Ergin tarafından  yazılı olarak cevaplandırılması için ayrı ayrı verdiği önerge şöyle: 
"Suriye’deki olaylar başlamadan önce devrede olan “Suçluların İadesine İlişkin Anlaşma” iki ülke ilişkileri kopunca devre dışı kalmış, El Kaide ve El Nusra militanları Türkiye’de serbestçe dolaşma hakkına sahip olmuştur. Kolluk Kuvvetleri’nin tespit ettiği El Kaideciler’in Türkiye içinde suç işlemedikleri gerekçesiyle yakalanmadıkları ve ellerini kollarını sallayarak gezdikleri ortaya çıkmıştır. Uzmanlar bu konuda Uluslararası Hukuk’un yeterli olduğuna dikkat çekerek Türkiye’nin terörle mücadelede uluslararası sözleşmelere taraf olduğu vurgusunu yapmakta ve bu anlaşmaların teröristlerin kovuşturulması ve cezalandırılması için imkan tanıdığını belirtmektedir. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopunca “Suçluların İadesine İlişkin Anlaşma”nın devre dışı kalması ile El Kaide ve El Nusra militanları Türkiye’de serbestçe dolaşma hakkına mı sahip olmuştur, bu konuda Hükümetiniz’in görüşü ve tutumu nasıldır? Kolluk Kuvvetleri’nce tespit edilmesine rağmen El Kaideciler’in yakalanmamasına gerekçe olarak Türkiye içinde suç işlemediklerinin gösterilmesi yeterli bir neden midir, bu militanlar Türkiye’de ellerini kollarını sallayarak gezerken herhangi bir terör olayına karışırlarsa bu konuda Türkiye’nin sorumluluğu olmayacak mıdır, Hükümet bunun vicdani sorumluluğunu taşımaya hazır mıdır? El Kaide ve El Nusra militanlarının yakalanması konusunda Uluslararası Hukuk yeterli değil midir, Türkiye’nin buna uymayarak hala bu teröristleri yakalamaması terörle mücadelede taraf olduğu uluslararası sözleşme şartlarına uymaması anlamına gelmez mi? Türkiye, uluslararası sözleşme şartlarını yerine getirmeyecek ise bu anlaşmalara neden taraf olmuştur, bu konuda teröristleri yakalamayarak sorumluluğunu yerine getirmemesi nedeniyle daha sonra ülkemiz aleyhine oluşacak tablo konusunda nasıl bir yol izleyecektir?"

MB(MB/İD)